Για να βράσεις τα λαχανικά στον ατμό

14.09.2011
Για να βράσετε τα λαχανικά στον ατμό, τα βάζετε στο ειδικό συρμάτινο καλαθάκι της κατσαρόλας.

Για να βράσετε τα λαχανικά στον ατμό, τα βάζετε στο ειδικό συρμάτινο καλαθάκι της κατσαρόλας. Βάζετε τόσο νερό, ώστε η επιφάνειά του (όταν κοχλάζει) να είναι μόλις 3 εκατοστά περίπου κάτω από τον πάτο του καλαθιού. Το καπάκι της κατσαρόλας πρέπει να είναι κλειστό. Στον ατμό τα λαχανικά διατηρούν περισσότερο τη «ζωντάνια» τους.

Μην καθαρίζετε πολύ τα ραπανάκια, ξεφλουδίστε τα όπως κάνετε και με τα καρότα. Κι αυτό γιατί η χαρακτηριστική καυτερή γεύση τους υπάρχει στο άσπρο μέρος τους, ακριβώς κάτω από τη φλούδα. Όσο πιο πολύ αφαιρείτε από το λευκό τους μέρος, τόσο μειώνεται το κάψιμο.

Δοκιμάστε στα κάθε είδους κοκκινιστά αλλά και στη φασολάδα να προσθέσετε κατά το μαγείρεμα λίγη ξεραμένη πορτοκαλόφλουδα.

Για να μη χύνεται το νερό όταν βράζουν τα μακαρόνια, προσθέτετε λίγο λάδι, 1-2 κουταλιές. Όλος ο αφρός θα εξαφανιστεί.