Οι πρώτοι που καλλιέργησαν πατάτα ήταν οι Περουβιανοί πριν από 4.000 χρόνια. Στην Ευρώπη τη γνώρισαν γύρω στο 1570 μ.Χ. και στη χώρα μας την έφερε ο Καποδίστριας.
Μάλιστα, μια ιστορία λέει πως, επειδή ο κόσμος στην Ελλάδα ήταν επιφυλακτικός και δεν τη δοκίμαζε, ο ευφυής κυβερνήτης έβαλε τις πατάτες σε αποθήκες, τις οποίες άφηνε εσκεμμένα αφύλακτες τη νύχτα, ώστε να μπορεί ο κόσμος να τις κλέψει νομίζοντας πως είναι πολύτιμες. Κάτι που μάλλον είναι μύθος, μιας και οι ιστορικές αναφορές δείχνουν πως η πατάτα εξαπλώθηκε στον ελλαδικό χώρο με μεγάλη ευκολία, βοηθώντας τον κόσμο που πεινούσε.
Απαραίτητο συστατικό της μεσογειακής διατροφής, μπορεί να φτάσει στο τραπέζι μας με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους, ως γαρνιτούρα στο κρέας, βραστή, ψητή ή τηγανητή, ως συστατικό σε σαλάτες με λάδι, βούτυρο ή μαγιονέζα.
Με όποιον τρόπο, όμως, και αν την απολαμβάνουμε, δεν παύει να χαρακτηρίζεται από την ξεχωριστή γεύση και την υψηλή θρεπτική αξία της.