Συμβουλές για σπιτικά γλυκά κουταλιού

25.01.2011
Διαλέξτε πάντα φρούτα εποχής. Μόνο τότε μπορείτε να επιτύχετε καλύτερη γεύση και καλύτερες τιμές. Προτιμήστε φρούτα αγουρωπά, καλής ποιότητας, χωρίς λεκέδες.

Διαλέξτε πάντα φρούτα εποχής. Μόνο τότε μπορείτε να επιτύχετε καλύτερη γεύση και καλύτερες τιμές. Προτιμήστε φρούτα αγουρωπά, καλής ποιότητας, χωρίς λεκέδες.

Τα μαλακά και ευαίσθητα φρούτα για να μη διαλυθούν στη βρά­ση πρέπει να μπουν πρώτα σε ασβε­στόνερο. Η αναλογία έχει ως εξής: 2 κ. σβησμένο ασβέστη σε 2 λίτρα νερό. Στο ασβεστόνερο θα μείνουν τα φρούτα ανάλογα με τη συνταγή, αμέσως μετά τα ξεπλένετε καλά περνώντας τα από πολλά νερά.

Επιλέξτε κατσαρόλα με χοντρό πάτο για να κρατά σταθερή τη θερμοκρασία.

Προσθέστε ζάχαρη, την ίδια ποσότητα σε βάρος με αυτή του φρούτου. Σε περίπτωση που το φρούτο που επιλέξετε είναι πολύ γλυκό βάλτε 100 ή 200 γρ. λιγότερη ζάχαρη. Τα πικρά φρούτα όπως νεράντζια, πορτοκάλια, καρύδια πρέπει πρώτα να ξεπικρίσουν. Το ξεπίκρισμα γίνεται με βράσιμο των φρούτων σε μπόλικο νερό.

Μην προσθέτετε καθόλου νερό. Για περισσότερη γεύση προσθέστε λίγο χυμό φρούτων. Ο χυμός λεμονιού είναι απαραίτητος για να μη ζαχαρώνει το γλυκό. ?Κλείστε την κατσαρόλα και βράστε το γλυκό σε μέτρια φωτιά. Ανακινήστε την κατσαρόλα και αν χρειαστεί να ανακατέψετε χρησιμοποιήστε ξύλινη σπάτουλα με προσοχή για να μη διαλύσετε τα φρούτα.