Τη συνταγή για τον παραδοσιακό σιμιγδαλένιο χαλβά τη δώσαμε ήδη (θυμήσου την ΕΔΩ). Σήμερα θα μοιραστουμε τα μυστικά που θα κάνουν τη διαφορά:
1. Για να μη λασπώσει ο χαλβάς: Μη βιαστείς να τον βγάλεις. Αν δεν απορροφηθεί η υγρασία το λάσπωμα είναι αναπόφευκτο. Ο χαλβάς είναι έτοιμος μόνο αν ξεκολλάει με ευκολία από τα τοιχώματα της κατσαρόλας και δημιουργούνται αυλακώσεις της κουτάλας κατά το ανακάτεμα.
2. Για να γίνει πιο λάιτ: Αν θέλεις μια πιο light εκδοχή μπορείς να αντικαταστήσεις τη μισή ποσότητα ελαιόλαδου με ηλιέλαιο ή μαργαρίνη.
3. Για να γίνει βαρύς - πολίτικος: Όσο περισσότερο καβουυρδίζεις τον χαλβά τόσο πιο βαρύς γίνεται. Το ίδιο φυσικά συμβαίνει και με την προσθήκη μπαχαρικών και καρυκευμάτων όπως για παράδειγμα η κανέλα και το γαρίφαλο. Αν σου αρέσουν οι έντονες γεύσεις τόλμησέ το.
4. Για να μη μαυρίσει το σιμιγδάλι: Το μυστικό είναι στη φωτιά. Για να μη μαυρίσει ο χαλβάς θέλει χαμηλή φωτιά κατά το καβούρδισμα, οπότε με το που ρίξεις το σιμιγδλάλι μέσα, χαμήλωσε τη φωτιά.
5. Για να μην ξεραθεί ο χαλβάς: Αν ο χαλβάς μείνει ξεσκέπαστος θα ξεραθεί. Άσε τον να κρυώσει πριν τον ξεφορμάρεις και στη συνέχεια τύλιξέ τον με μεμβράνη ή σκέπασέ τον με τη φόρμα του. Μην το αφήσεις ξεσκέπαστο, ούτε εντός ούτε εκτός ψυγείου.
6. Για να καβουρδιστούν σωστά οι ξηροί καρποί: Αν προσθέσεις ξηρούς καρπούς στον χαλβά σου και θέλεις να καβουρδιστούν, μην τους βάλεις από την αρχή μαζί με το σιμιγδάλι. Πρόσθεσέ τους λίγο πριν ολοκληρωθεί το καβούρδισμα.
7. Για να μην καείς: Προσοχή! Ο χαλβάς που κοχλάζει είναι εξαιρετικά καυτός, οπότε μην μένεις σκυφτή στην κατσαρόλα κι ανακάτευε από απόσταση. Αν χρειαστεί απομακρύνσου λίγο από την κατσαρόλα και χρησιμοποίησε μακριά κουτάλα για να γλιτώσεις το κάψιμο.
8. Για το ιδανικό αποτέλεσμα: Ισχύει ότι και σε κάθε συνταγή ζαχαροπλαστικής. Αν μείνεις πιστή στις οδηγίες και τις δοσολογίες το αποτέλεσμα θα είναι το ιδανικό! Διάλεξε συνταγή με ψιλό ή χοντρό σιμιγδάλι ανάλογα με την προτίμηση και καλή απόλαυση (και σε περίοδο νηστείας).