Κρέας, ψάρι και πουλερικά
Τα επεξεργασμένα κρέατα περιέχουν συντηρητικά και όταν εκτίθενται σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, μετατρέπονται σε επικίνδυνες χημικές ενώσεις όπως η οξειδωμένη χοληστερόλη.
Η τραγανή κρούστα του τηγανισμένου κοτόπουλου μετατρέπεται σε μια υγρή, δυσάρεστη επικάλυψη στο φούρνο μικροκυμάτων και το ίδιο το κρέας θερμαίνεται άνισα.
Όποια έχει δοκιμάσει ποτέ να θερμάνει ψάρι στο φούρνο μικροκυμάτων γνωρίζει ότι αυτό είναι μια δυσάρεστη εμπειρία. Για ένα πράγμα: ολόκληρος ο χώρος γεμίζει με μια «όχι τόσο φανταστική» μυρωδιά. Δεύτερον, το ψάρι μετατρέπεται σε κάτι που μάλλον δεν τρώγεται. Για παράδειγμα, εάν επαναθερμάνεις το σολομό στο φούρνο μικροκυμάτων, το φαγητό θα χάσει όλη την υγρασία, θα στεγνώσει και θα σκληρύνει.
Διάβασε και αυτό: Κινέζικο φαγητό: 5 συνταγές που ταιριάζουν σε κάθε δίαιτα -χωρίς τύψεις
Πίτσα, κινέζικο φαγητό και ρύζι
Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι μια πίτσα μπορεί να μην τρώγεται με τίποτα. Στα μικροκύματα οι τραγανές άκρες μετατρέπονται σε κάτι υγρό και κολλώδες, και το τυρί γίνεται σαν στόκος με υφή καουτσούκ. Μπορεί να μην υπάρχει τίποτα βλαβερό σε αυτό το φαγητό, αλλά δεν θα σου αρέσει να το φας. Είναι καλύτερα να ζεστάνεις το φαγητό σε ένα ζεστό τηγάνι ή στο φούρνο σε υψηλή θερμοκρασία.
Μην βάζεις το φαγητό στο φούρνο μικροκυμάτων από τα ίδια δοχεία που τα αγόρασες. Τα κουτιά από χαρτόνι συχνά περιέχουν επικίνδυνα υλικά όπως κόλλα, μελάνι, κερί, πλαστικό ή μέταλλο και μπορούν να βάλουν φωτιά στο σπίτι σου.
Το κινέζικο φαγητό διατηρεί τη γεύση και τη γοητεία του ακόμα και όταν είναι κρύο. Τέτοια πιάτα μπορούν να ζεσταθούν ξανά αν θέλεις, αλλά καλύτερα όχι στο φούρνο μικροκυμάτων. Το πρόβλημα έγκειται στα ίδια τα συστατικά. Ο φούρνος μικροκυμάτων μετατρέπει αυτό το νόστιμο φαγητό σε κάτι γλοιώδες, υγρό και άνοστο.
Το ρύζι στα μικροκύματα μπορεί να οδηγήσει σε ένα απρόβλεπτο αποτέλεσμα. Εάν το ρύζι έχει αποθηκευτεί σε θερμοκρασία δωματίου για μεγάλο χρονικό διάστημα ή έχει περάσει περισσότερο από μια ημέρα στο ψυγείο, είναι καλύτερα να το πετάξεις. Οι κόκκοι του ρυζιού περιέχουν το βακτήριο Bacillus cereus, το οποίο μπορεί να παραμείνει στην τροφή μετά την αρχική του παρασκευή. Ο φούρνος μικροκυμάτων δεν αυξάνει τη θερμοκρασία αρκετά ώστε να σκοτώσει αυτά τα παθογόνα και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή δηλητηρίαση. Το ίδιο ισχύει για πολλά τρόφιμα που περιέχουν άμυλο.