Τι είναι η αγαύη;
Η αγαύη είναι κακτοειδές προϊστορικό φυτό που αποτελεί την πρώτη ύλη παραγωγής της τεκίλας. Η γεύση του σιροπιού είναι παρόμοια με αυτή του μελιού κι αρκετά πιο γλυκιά από τη ζάχαρη ενώ έχει αρκετά θρεπτικά στοιχεία, όπως σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο και μαγνήσιο.
Πώς θα αντικαταστήσεις τη ζάχαρη με αγαύη; Η δοσολογία & προτάσεις
Βασικοί κανόνες για ν' αντικαταστήσεις τη ζάχαρη με αγαύη στη ζαχαροπλαστική
Πόση αγαύη αντί ζάχαρης; Ένας γενικός κανόνας είναι πως χρησιμοποιούμε λίγότερη αγαύη σε σχέση με τη δοσολογία της ζάχαρης σε μια συνταγή. Έτσι αν για παράδειγμα σε μια συνταγή προτείνεται μια κούπα αγαύης, καλό είναι να χρησιμοποιήσουμε τα 3/4 του ποτηριού αγαύη.
Λιγότερα υγρά στη συνταγή: Αν μια συνταγή γλυκού απαιτεί γάλα, νερό ή άλλο υγρό μειώσέ το κι αυτό γιατί αντί για στέρεο γλυκαντικό πλέον χρησιμοποιείς υγρό.
Ψήσε σε χαμηλότερη θερμοκρασία: Η αγαύη είναι σιρόπι κι όπως κάθε σιρόπι σε υψηλές θερμοκρασίες καραμελώνει. Καλό είναι λοιπόν εκτός από την ποσότητά της, να μειώσεις και τη θερμοκρασία ψησίματος.
Άλλες προτάσεις με αγαύη
Γενικά η αγαύη μπορεί να χρησιμοποιηθεί όπως και το μέλι. Σκέψου λοιπόν πώς σου αρέσει ν΄απολαμβάνεις το μέλι ή πώς μπορείς να το χρησιμοποιήσεις και θα λάβεις την απάντηση. Εμείς σου δίνουμε μερικές προτάσεις. Εσύ μπορείς να εμπλουτίσεις τη λίστα (κι αν θέλεις να γράψεις τις προτάσεις σου κάτω από το κείμενο).
- Βάλε τη στον καφέ
- Πρόσθεσέ την στο τσάι
- Γλύκανε το κακάο ρόφημα
- Πρόσθεσέ τη στο γάλα με δημητριακά
- Δώσε γλυκιά γεύση στο πλιγούρι βρώμης
- Βάλε τη σε συνταγές για σπιτικές ενεργειακές μπάρες