Τι να προσέξω όταν τους αγοράζω;
1. Να προτιμάς ξηρούς καρπούς νέας εσοδείας με το φυσικό περίβλημά τους και να τους καθαρίζεις λίγη ώρα πριν τους καταναλώσεις. Το περίβλημα πρέπει να είναι ακέραιο, ώστε να μην εισχωρούν υγρασία και αέρας στον καρπό.
2. Όταν αγοράζεις ψίχα ξηρών καρπών, να προτιμάς προϊόντα συσκευασμένα, ανάλατα, άψητα, με πλήρεις διατροφικές πληροφορίες και κοντινή ημερομηνία παραγωγής. Η τυποποίηση και η συσκευασία εξασφαλίζουν καλύτερες συνθήκες υγιεινής και προστασίας των καρπών.
3. Μην αγοράζεις χύμα ξηρούς καρπούς εάν δεν είσαι σίγουρη για την ποιότητα και τις συνθήκες αποθήκευσής τους ή που φαίνονται αλλοιωμένοι, έχει αλλάξει το φυσικό τους χρώμα ή είναι μαλακωμένοι. Θυμήσου: Η ελληνική παραγωγή ξηρών καρπών είναι ελλειμματική και σε καμία περίπτωση δεν καλύπτει την εγχώρια ζήτηση. Εεκτιμάται ότι κάθε χρόνο καταναλώνουμε διπλάσιες ποσότητες από αυτές που παράγουμε!
Πού να τους φυλάξω;
Η υγρασία ευνοεί την ανάπτυξη μυκήτων και την παραγωγή αφλατοξινών στους ξηρούς καρπούς, ενώ η ζέστη τούς υποβαθμίζει ποιοτικά, ταγγίζει τα λιπαρά και αλλοιώνει τη γεύση τους. Φυλαξέ τους το χειμώνα σε μέρος ξηρό και δροσερό, μακριά από υγρασία και ζέστη, το καλοκαίρι μέσα σε κλειστά, αεροστεγή σκεύη στο ψυγείο.
Πώς να τους απολαύσεις;
* Πρόσθεσέ τους σε γιαούρτι, δημητριακά πρωινού, σαλάτες λαχανικών, φρουτοσαλάτες, πιάτα τυριών.
* Ανάμειξέ τους με κρεμώδες τυρί και αλείψτε με το μείγμα ψωμί, φρυγανιά ή άλλο αρτοσκεύασμα.
* Ρίξε τους πάνω από ζυμαρικά, ρύζι, κινέζικα φαγητά, μαλακά τυριά ή ανακατέψτε τους μέσα σε σάλτσες.
* Γάρνιρε με τριμμένους ξηρούς καρπούς σούπες, λαχανι-κά, συνδυάστε τους με όσπρια, κρέας ή αποξηραμένα φρούτα.
Θυμήσου: Σύμφωνα με τις συστάσεις των ειδικών, καλό είναι να τρώμε 1 μερίδα ανάλατων και άψητων ξηρών καρπών (28 γρ.) 3-5 φορές εβδομαδιαίως ή μεγαλύτερη ποσότητα τα άτομα που ακολουθούν χορτοφαγικές δίαιτες. Προσοχή! Μη τους δίνετε ολόκληρους σε παιδιά κάτω των 5 ετών.