Για τέλειο & γευστικό ριζότο

09.01.2013
Προσοχή και σωστό ανακάτεμα είναι τα μυστικά για να πετύχει το ρυζώτο, από τεχνικής απόψεως. τι γίνεται όμως με το άρωμα και τη γεύση;

Πώς πρέπει να φτιαχτεί το ριζότο για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα; Το κλειδί βρίσκεται στο ρύζι αλλά και το ζωμό!

Τα μυστικά για τέλειο ριζότο!

* Ο ζωμός πρέπει να προστίθεται σταδιακά, λίγο-λίγο και καθώς το ρύζι σιγοβράζει, έτσι ώστε να αποκτήσει αυτή την κολλώδη βελουτέ υφή και όψη ενώ θα πρέπει να είναι ακόμη ζεστός όταν αρχίσουμε να τον προσθέτουμε για να μη γίνει σκληρό το ριζότο.

* Η ιδανική αναλογία ζωμού είναι 1 φλιτζάνι τσαγιού για κάθε 100 γραμμάρια ρύζι.

* Το καταλληλότερο ρύζι για ριζότο είναι το καρναρόλι, το βιαλόνε ή το αρμπόριο.

* Το σοτάρισμα πρέπει να γίνει σε υψηλή θερμοκρασία! Προσοχή μόνο μη μαυρίσει!

* Αν προσθέσεις τυρί μέσα στο ριζότο, προτίμησε παρμεζάνα

* Αν θέλεις να προσθέσεις λαχανικά, το κρεμμύδι και τα σπαράγγια πάνε τέλεια στο ριζότο

* Λίγο λευκό κρασάκι δίνει κι αυτό έξτρα άρωμα και τσαχπινιά στο γευστικό αποτέλεσμα.

* Μην κάνεις πολλούς πειραματισμούς, κράτα σωστά τις αναλογίες που δίνει η συνταγή.

* Για έντονο χρώμα, μπορείς να προσθέσεις λίγο κρόκο Κοζάνης.