Το χαβιάρι αλλοιώνεται πολύ εύκολα, γιατί περιέχει 8-25% λιπαρά. Για να αποφευχθεί, λοιπόν, η αλλοίωση, διατηρείται σε αλάτι, που μπορεί να υπερβαίνει το 5-10%. Το αλάτι όμως είναι διαβρωτικό, αντιδρά δηλαδή με το υλικό κατασκευής των συνηθισμένων κουταλιών και παράγει ίχνη χημικών, που προσδίδουν μεταλλική γεύση στο χαβιάρι. Γι’ αυτό ορισμένοι γευσιγνώστες ισχυρίζονται ότι το χαβιάρι τρώγεται μόνο με κουτάλι κατασκευασμένο από χρυσό! Ωστόσο, ένα πλαστικό κουταλάκι μπορεί να κάνει εξίσου καλά τη δουλειά του, αφού το πλαστικό δεν διαβρώνεται από το αλάτι. Απογοητευτήκατε;
Από την Κυριακή Μαυρίδου