Ο Ρουβάς στην κουζίνα φτιάχνει περουβιανό φαγητό κι εμείς βρήκαμε τη συνταγή

Ο Ρουβάς στην κουζίνα φτιάχνει περουβιανό φαγητό κι εμείς βρήκαμε τη συνταγή
Ψαγμένες γεύσεις δια χειρός Σάκη Ρουβά.

Τις μαγειρικές του ικανότητες έδειξε για άλλη μια φορά ο Σάκης Ρουβάς που πραγματικά αγαπάει να βρίσκεται στην κουζίνα προετοιμάζοντας νόστιμα πιάτα για την οικογένειά του και δεν το κρύβει.
Στα χνάρια του σεφ αδερφού του Απόστολου Ρουβά, ο Σάκης δοκιμάζει πολλές φορές και δύσκολες συνταγές που του τραβάνε την προσοχή και αυτή τη φορά έφτιαξε περουβιανό φαγητό και μας έδειξε πως.

Βέβαια εκείνος το έφτιαξε σε μεγάλη ποσότητα για όλη την οικογένεια. Δηλαδή για 6 άτομα και το έκανε σε μεγάλο σκεύος. Κανονικά όμως το Causa είναι ατομική μερίδα και σερβίρεται ως ορεκτικό.

Η ιδέα αυτής της συνταγής είναι απλή, αλλά η ιστορία της είναι πολύ πιο περίπλοκη. Το Causa είναι η ισπανική λέξη για την «αιτία» αλλά πιστεύεται ότι προέρχεται από τη λέξη kausay, η οποία προέρχεται από την ιθαγενή γλώσσα των Άνδεων Κέτσουα.

Kausay σημαίνει ζωή. Κέτσουα το ονόμασαν «ζωή»; Λοιπόν, η πατάτα ήταν (και εξακολουθεί να είναι μέχρι σήμερα σε ορισμένες απομακρυσμένες ορεινές κοινότητες) η κύρια διατροφή για τους κατοίκους της περιοχής των Άνδεων. Ήταν λοιπόν η τροφή που τους βοηθούσε να επιβιώσουν.

Η κλασική συνταγή γίνεται με τόνο ή ψάρι αλλά πλέον στο Περού υπάρχουν αρκετές εκδοχές και με κοτόπουλο αλλά και με λαχανικά για τους Vegan.

Επειδή είναι κατά βάση ορεκτικό και όχι κυρίως πιάτο η δοσολογία της συνταγής που βρήκαμε είναι ανά μερίδα. Δοκιμάστε την αυξάνοντας τις δόσεις αναλόγως τα άτομα για τα οποία θέλετε να την ετοιμάσετε.

Για τη βάση της πατάτας:
1,5 κιλό πατάτες για φούρνο
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
3 ají amarillo πιπεριές τσίλι πολύ ψιλοκομμένες
Χυμός από δύο limes
Αλάτι και πιπέρι για γεύση
Μερικά κλωναράκια μαϊντανό ψιλοκομμένο

Για τη γέμιση:
150 γραμμάρια τόνο
1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κουταλιά της σούπας μαγιονέζα
1/2 αβοκάντο σε φέτες
2 βραστά αυγά κομμένα σε κύβους
1 πιπεριά chili ají limo ψιλοκομμένη ή άλλη παρόμοια πιπεριά τσίλι

Εκτέλεση:

1.Τοποθετείτε τις πατάτες με τη φλούδα τους σε μια μεγάλη κατσαρόλα με κρύο νερό, προσθέτοντας 2 κουταλιές της σούπας αλάτι. Τις βράζετε τις πατάτες μέχρι να ψηθούν και να μαλακώσουν. Σουρώνετε και τις αφήνετε στην άκρη να κρυώσουν.

2. Όταν οι πατάτες έχουν κρυώσει αρκετά, αφαιρείτετην φλούδα. Λιώνουμε τις πατάτες μέχρι η ζύμη να αποκτήσει μια λεία και απαλή υφή. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τις πιπεριές ají amarillo, αλάτι και πιπέρι κατά βούληση και τα κλωνάρια μαϊντανού. Ζυμώνετε τη ζύμη της πατάτας μέχρι να πετύχετε μια εύπλαστη υφή.

3. Για το σερβίρισμα, χρησιμοποιήστε ένα λαδωμένο στρογγυλό τσέρκι. Απλώστε τη ζύμη πατάτας στη βάση, περίπου στα 2,5 εκατοστά ύψος. Στη συνέχεια, τοποθετήστε μια στρώση από φέτες αβοκάντο, ακολουθούμενη από μια στρώση από τη γέμιση τόνου, και τελειώστε το causa σας με ένα άλλο στρώμα 2,5 εκατοστών ζύμη πατάτας.

4. Διακοσμήστε κάθε μερίδα με ψιλοκομμένο αυγό και πιπέρι τσίλι ají limo και απολαύστε!

Τελευταία τροποποίηση στις 24.06.2024 - 12:06

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ