FYI

«It takes two»: Η χριστουγεννιάτικη ομαδική έκθεση του Artshot σε βάζει σε γιορτινή διάθεση

06.12.2021
«It takes two»: Η χριστουγεννιάτικη ομαδική έκθεση του Artshot σε βάζει σε γιορτινή διάθεση
H αίθουσα τέχνης Artshot-Sophia Gaitani υποδέχεται το 2022 με δύναμη και χρώμα!

Το 2022 είναι προ των πυλών και η γκαλερί artshot Sophia Gaitani φοράει τα γιορτινά της για να το υποδεχτεί. Το Σάββατο 11 Δεκεμβρίου στο στενό της Λεμπέση κάτω από την Ακρόπολη, 13:00 - 21:00, εγκαινιάζεται η έκθεση Ii takes two”, μία έκθεση γεμάτη χρώμα και ενέργεια, αισιοδοξία και θετικότητα που θα διαρκέσει έως και τις 31 Δεκεμβρίου.

Τέσσερις καλλιτέχνες, δύο ζωγράφοι, ο Αλέξανδρος Σπαθούλας και ο Ηλίας Χαραλαμπάκης και δύο designers, η κεραμίστρια Σοφία Βελέντζα και η Σοφία Γαϊτάνη με τη σειρά FILOSophia συνθέτουν ένα εικαστικό σύνολο με έργα και αντικείμενα τέχνης όπου ο αριθμός 2 είναι διαρκώς παρών. Μέσα από τη σκέψη ότι χρειάζονται πάντα δύο για να δημιουργήσουν το όλον, δύο για να επιτύχουν το τέλειο αποτέλεσμα, αλλά και δύο για να προκληθεί η παραμικρή κίνηση με βάση τη φυσική, οι συμμετέχοντες στην έκθεση χωρίζονται - άθελά τους; - σε δυάδες: δύο άντρες και δύο γυναίκες, δύο ζωγράφοι και δύο designers. Τα δύο μέρη προκαλούν και συμπληρώνουν το ένα το άλλο, η ζωγραφική και η κεραμική βρίσκονται σε μία ατέρμονη και αρμονική συνομιλία συνθέτοντας ένα εικαστικό σύνολο που καλύπτει ένα ευρύ φάσμα τεχνοτροπίας και τεχνικής. Τα έργα που παρουσιάζονται αποτελούν μία έκρηξη χρώματος και ζωντάνιας, στοχεύοντας να αποτελέσουν έναν καλό οιωνό για το 2022 και μία ιδανική πρόταση για εικαστικά δώρα.

Όπως αναφέρει ο ζωγράφος Αλέξανδρος Σπαθούλας: Σε μια δυάδα, συμβαίνουν πολλά πράγματα. Πράγματα στιγμιαία και αιώνια, που μόνο οι δυο τους μπορούν να καταλάβουν. Χρειάζονται δύο ώστε να μπορεί ο ένας να εκθέσει το συναίσθημά του στον άλλον. Η προσφορά του ενός έρχεται και κλειδώνει με τη ζήτηση του άλλου. Χρειάζονται δύο ώστε ο ένας να αγαπήσει και ο άλλος να ζεσταθεί. Ο ένας να προσφέρει κι ο άλλος να αγαλλιάσει. Ο ένας να προσπαθήσει κι ο άλλος να εκτιμήσει . . . και αντίστροφα.(Δύο εραστές σε ένα μοναδικό σύμπλεγμα μάχης και έρωτα. Δύο πλάσματα, από διαφορετικά ζωικά βασίλεια, συνδέονται μοναδικά. Δύο όντα από διαφορετικές διαστάσεις αγγίζονται κάτω από τα άστρα.) Dynamic Duo, όπως ανέφεραν παλαιότερα στην pop κουλτούρα. It takes two, όπως αναφέρεται τώρα σε αυτήν την έκθεση”.

Ο Ηλίας Χαραλαμπάκης λέει: “Ο σημαντικότερος νόμος που διέπει και χαρακτηρίζει τη ζωή είναι η κίνηση. Τα πάντα κινούνται, ακόμα και αυτά που δείχνουν ότι βρίσκονται σε μια φαινομενική αδράνεια όπως τα ορυκτά. Για να μπορέσει να υπάρξει αυτή η κίνηση χρειάζεται να υπάρξουν, το λιγότερο και κατά βάση, 2 δυνάμεις και ποτέ μόνο μία. Η μονάδα στη ζωή, η μια αυτή δύναμη ήταν και θα είναι πάντα μια μεταφυσική αρχή, κάτι θεωρητικό, μια κατάσταση δηλαδή που βρίσκεται εκτός του υπαρκτού κόσμου, ακριβώς διότι δεν μπορεί από μόνη της να δημιουργήσει κίνηση σε ένα σύμπαν που κινείται συνέχεια. Αντιθέτως, από τη δράση ή την αντίδραση 2 δυνάμεων θα προκύψει κάτι τρίτο είτε ως κατάσταση είτε ως μορφή. Αυτό το τρίτο στοιχείο που δημιουργείται από τη δράση ή την αντίδραση 2 δυνάμεων σηματοδοτεί και μια νέα κίνηση προς τα κάπου. Το “2”, λοιπόν, ως αριθμός είναι πολύ σημαντικός διότι εκφράζει τον σημαντικότερο νόμο που υπάρχει στη ζωή και στη φύση, τον νόμο της κίνησης και κατ’ επέκταση εκφράζει την ίδια τη ζωή στο σύνολό της, ακριβώς διότι τα πάντα κινούνται” προσθέτοντας ότι: “το “2” είναι η αρχή της εξέλιξης, της κίνησης, της ζωής, του έρωτα, της αγάπης, του πολέμου ή της καταστροφής. Το “2” είναι ο σημαντικότερος αριθμός της ζωής, είναι ο αριθμός που κάνει τον νόμο της κίνησης να υπάρχει”.

Χορηγός οίνου εγκαινίων: Wine O’ clock

Opening: Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 13:00 - 21:00

Ημέρες και ώρες λειτουργίας:
Τρίτη: 17:30 - 20:30
Πέμπτη & Παρασκευή: 12:30 - 14:30 & 17:30 - 20:30
Τετάρτη & Σάββατο: 12:30 - 15:30

*Για προσωπικά ραντεβού εκτός ωραρίου επικοινωνήστε στο 6984135085.

Gallery artshot Sophia Gaitani
Λεμπέση 11, Ακρόπολη, Αθήνα | metro Ακρόπολη
Τηλέφωνο 00306984135085, 00302114044311
[email protected], [email protected]
www.artshot.gr