Η βραζιλιάνικης καταγωγής μπουκαμβίλια είναι ένα κηποτεχνικό φυτό που λατρεύει το άφθονο φως και τον ήλιο της χώρας μας και κυκλοφορεί σε μεγάλη ποικιλία. Η νάνα, η αναρριχώμενη, η άγρια, η ροδίτικη, η κεφαλονίτικη και η vera είναι είδη που αναπτύσσονται ανάλογα με το μικροκλίμα κάθε περιοχής: σε σημεία όπου φυσάει περισσότερο και είναι βορινά ευδοκιμεί η άγρια μπουκαμβίλια, για να μην ψηλώσει πολύ φυτέψτε τη νάνα, ενώ, αν θέλετε να «σκαρφαλώσει» ψηλά, προτιμήστε την αναρριχώμενη.
Χώμα ή ζαρντινιέρα;
Η μπουκαμβίλια αναπτύσσεται σχετικά γρήγορα τόσο στο χώμα όσο και στη ζαρντινιέρα. Σίγουρα, όμως, στο χώμα θα είναι καλύτερα, αφού στη γλάστρα ή ακόμα και σε μεγάλο πυθάρι με πλούσιο χώμα, το φυτό θα γεμίσει ρίζες και θα αρχίσει να ασφυκτιά. Φροντίστε, λοιπόν, τον χειμώνα να σκαλίζετε ελαφρώς το χώμα της και, αν το δείτε γεμάτο ρίζες, μεταφυτέψτε τη σε μεγαλύτερη γλάστρα ή στον κήπο (αρκεί να μη βρέχει ή έχει πάγο). Σε μια ζαρντινιέρα (80 εκ. μήκος, 40 εκ. πλάτος και 40 εκ. βάθος) τοποθετήστε μέχρι δύο φυτά και συνδυάστε τα με μυρωδικά, όπως θυμάρι, αρμπαρόριζα ή δεντρολίβανο, τα οποία απωθούν και τα βλαβερά έντομα.
Για ευτυχισμένες μπουκαμβίλιες
Το συγκεκριμένο φυτό δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις, όσον αφορά το χώμα, παρά μόνο καλή στράγγιση, ενώ δεν θέλει φροντίδα. Χρειάζεται, όμως, επαρκή αερισμό, μέτριο πότισμα και ελαφρύ χώμα. Η ανθοφορία της μπουκαμβίλιας διαρκεί μεγάλο χρονικό διάστημα και με τα πρώτα κρύα, σταδιακά αποφυλλώνει, διότι δεν της αρέσουν οι χαμηλές θερμοκρασίες και η υγρασία. Θέλει, ωστόσο, αρκετό χώρο για να αναπτυχθεί και να δώσει πλούσια ανθοφορία, αλλά και προστασία από τους δυνατούς ανέμους και τη βροχή. Στο τέλος του χειμώνα έχει ανάγκη από ελαφρύ κλάδεμα, ενώ η λίπανσή της γίνεται, συνήθως, αρχές Μαρτίου η πρώτη, αρχές Ιουνίου η δεύτερη και μέσα Σεπτεμβρίου η τρίτη. Αν είναι σε γλάστρα, κάντε και μία παραπάνω, δηλαδή, στα τέλη Απριλίου. Για καλύτερα αποτελέσματα, χρησιμοποιήστε βιολογικά σκευάσματα.
Ασθένειες & θεραπείες
- Κιτρίνισμα φύλλων: πιθανόν τετράνυχος. Θεραπεία: ψέκασμα με ανάλογο βιολογικό σκεύασμα.
- Λευκές κηλίδες στα φύλλα: συνήθως πρόκειται για ωίδιο που προέρχεται από την πολλή υγρασία και τον κακό αερισμό. Θεραπεία: μετακινήστε τη γλάστρα σε χώρο ο οποίος αερίζεται καλύτερα.
- Ψευδόκοκκος ή βαμβακάδα. Θεραπεία: σκουπίστε ελαφρώς με βαμβάκι εμποτισμένο σε οινόπνευμα.
- Αν το φυτό είναι πολύ καιρό στην ίδια γλάστρα, μπορεί να πάθει ασφυξία. Τι πρέπει να κάνετε; Αλλάξτε γλάστρα τον χειμώνα και προσθέστε πλούσιο σε οργανικές ουσίες χώμα.
- Οταν υπάρχουν γατάκια στο σπίτι, οι ακαθαρσίες τους μπορεί να βλάψουν το φυτό. Καλό είναι να τοποθετήσετε στο χώμα της γλάστρας καλαμάκια ή ξυλάκια, για να αποτρέψετε το συμβάν.