Καθημερινές μικρές απολαύσεις

23.07.2007
Πόση ηρεμία μπορεί να εξασφαλίσει κανείς στο πλέον κοσμοπολίτικο ελληνικό νησί; Αρκετή, αν όχι πολλή! Αρκεί, βεβαίως, να τολμήσει να... διαφοροποιηθεί!

Η ολοκλήρωση του ονείρου για κάθε παραθεριστή που... σέβεται την ύπαρξή του, είναι να αποκτήσει ένα εξοχικό στη Μύκονο! Βέβαια, στο νησί που είναι δεκαετίες τώρα συνώνυμο του life style, θα κληθεί να αντιμετωπίσει κάποια προβλήματα που μπορεί να μην τα είχε σκεφτεί... Γιατί εδώ, το «concept» των διακοπών απέχει πολύ από το να έχει κάποιος «λίγα τετραγωνικά μέτρα δίπλα στη θάλασσα» και να ναι όλη μέρα στο νερό! Αντιθέτως, η Μύκονος είναι γεμάτη από τεράστια σπίτια πάνω σε ένα... καραφλό βουνό, ενώ όλο και «ξεφυτρώνουν», σε διάφορες κορυφογραμμές, πλαγιές και ραχούλες, τερατώδη συγκροτήματα κατοικιών! Και λέμε «τερατώδη», αφού πρόκειται για πανομοιότυπα κτίσματα, με κοινόχρηστους χώρους και γκαράζ, που πολύ δύσκολα εξασφαλίζουν την πολυπόθητη χαλάρωση και ηρεμία στους υποψήφιους αγοραστές οι οποίοι, παρόλα αυτά, αυξάνονται με... «γεωμετρική» ταχύτητα!

Ενα ανάλογο, διώροφο σπίτι, αλλά σε ένα καλοφτιαγμένο συγκρότημα, ανακαλύψαμε σε ένα λόφο πάνω από το γραφικό κόλπο του Καλαφάτη. Γνωρίζοντας σε μεγάλο βαθμό τα διάφορα προβλήματα που προαναφέραμε, οι ιδιοκτήτες του επέλεξαν το πιο ακριανό κτίσμα της συστοιχίας και, στη συνέχεια, ανέθεσαν τη ριζική ανακαίνισή του σε έναν από τους καλύτερους αρχιτέκτονες του νησιού, τον κ. Σωτήρη Νομικό, σε συνεργασία με την κα Βίκυ Πάσχου, επίσης γνωστή διακοσμήτρια.

Πόσο μπορούν, ωστόσο, δύο άνθρωποι με ιδιαίτερο γούστο και διορατική ματιά να αλλάξουν κάτι που έχει ήδη διαμορφωθεί; Η απάντηση είναι... πάρα πολύ! Καταρχάς, το καθιστικό απέκτησε ταβάνι με τραβέρσες και μια εντυπωσιακή σκάλα-γλυπτό. Στα σκαλιά της, μάλιστα, που «κατεβαίνουν» στα υπνοδωμάτια, τοποθετήθηκε κρυφός φωτισμός, ενώ οι ακμές και οι γωνίες των τοίχων έγιναν πιο κυρτές. Πλαστικότητα κι ευελιξία απέκτησε δε και το μπάνιο, με καμπύλα τοιχία, χτιστά ντουλάπια και νιπτήρες από τσιμεντοκονία, τα υπόλοιπα ντουλάπια «περάστηκαν» με μοναδικές πατίνες, ενώ το σύνολο των χώρων «ντύθηκε» με λευκά έπιπλα, υφάσματα σε ψυχρούς και γήινους τόνους και όμορφες κουρτίνες. Τέλος, δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στην αυλή και τον περίβολο, όπου οι βεράντες σκιάστηκαν με πέργκολες και διαμορφώθηκαν εξωτερικά καθιστικά και τραπεζαρίες, ενώ αξιοποιήθηκε επιπλέον ένα παράπλευρο, μικρό κτίριο ώστε να δημιουργηθεί ένας ξενώνας με δική του βεράντα και αυτόνομη είσοδο. Εξάλλου, η θέα προς τον Καλαφάτη αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο «ατού», οπότε η καθημερινή ζωή όφειλε να «μεταφερθεί» εκτός σπιτιού! Η επέμβαση των έμπειρων Σωτήρη Νομικού και Βίκυς Πάσχου αποδείχθηκε, λοιπόν, καταλυτική, αφού η μεταμόρφωση που επιτεύχθηκε είναι -αν μη τι άλλο- εντυπωσιακή! Γιατί η διαφορά δεν πρέπει να βασίζεται μόνο στις λειτουργικές λύσεις, αλλά στις λεπτομέρειες και την υψηλή αισθητική...