Οι περισσότερες από εμάς θα παραδεχόμασταν ανοιχτά ότι θα ήταν δύσκολο να ζήσουμε χωρίς το πλυντήριο πιάτων μας. Αυτές οι συσκευές κάνουν μια από τις πιο κουραστικές εργασίες για το σπίτι λιγότερο αγχωτική και πιο βολική. Αλλά τα πλυντήρια πιάτων έχουν τα δικά τους προβλήματα και είναι σημαντικό να τα χρησιμοποιείς σωστά, όχι μόνο για να καθαρίζεις τα πιάτα όσο το δυνατόν περισσότερο, αλλά και για να διατηρείς το πλυντήριό σου σε όσο το δυνατόν καλύτερη κατάσταση.
Πώς να καθαρίσεις ένα πλυντήριο πιάτων για αστραφτερά καθαρά πιάτα
Ακολουθούν τα λάθη στο πλύσιμο των πιάτων που μπορεί να κάνεις, καθώς και επαγγελματικές λύσεις για το πώς να τα διορθώσεις.
Ξεπλένεις από πριν τα πιάτα
Υπάρχουν δύο τύποι ανθρώπων σε αυτόν τον κόσμο - αυτοί που ξεπλένουν τα πιάτα πριν τα βάλουν στο πλυντήριο και εκείνοι που δεν το κάνουν – και οι δεύτεροι συχνά χαρακτηρίζονται ως «τεμπέληδες». Αλλά αποδεικνύεται ότι δεν πρέπει να ξεπλένεις εκ των προτέρων τα πιάτα σου, σύμφωνα με την Ann Lighfoot και την Kate Pawlowski, επαγγελματίες οργανώτριες και συνιδρύτριες του Done & Done Home.
Ωστόσο, εάν ανήκεις στο άλλο στρατόπεδο, το προ-ξέπλυμα μπορεί να είναι μια συνήθεια που δύσκολα κόβεται. «Σύμφωνα με τις οδηγίες των κατασκευαστών για τα σύγχρονα πλυντήρια πιάτων, τα πιάτα δεν πρέπει να ξεπλένονται πριν μπουν στο πλυντήριο», λέει η Lighfoot. «Τα αποτελεσματικά μηχανήματα, σε συνδυασμό με καλό απορρυπαντικό πλυντηρίων πιάτων, λειτουργούν καλύτερα με λίγο λίπος».
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει απλώς να βάζεις τα πιάτα του δείπνου στο πλυντήριο πιάτων απευθείας από το τραπέζι. Είναι σημαντικό να αφαιρέσεις τα περιττά υπολείμματα φαγητού ή σάλτσες. «Θα πρέπει να κάνεις ένα γρήγορο ξέπλυμα για να αφαιρέσεις τα χαλαρά τρόφιμα. Ωστόσο, δεν είναι απαραίτητο να τρίψεις τα πιάτα πριν», λέει η επαγγελματίας οργανώτρια Ashley Stewart.
Πώς να διατηρήσεις το σπίτι σου αστραφτερά καθαρό με ελάχιστη προσπάθεια
Πλένεις πράγματα στο πλυντήριο πιάτων που δεν πρέπει
Αν και οι περισσότερες από εμάς θα θέλαμε να μην ήταν έτσι, δεν είναι όλα σχεδιασμένα για να καθαρίζονται στο πλυντήριο πιάτων. Το πλαστικό, η μελαμίνη, η λεπτή πορσελάνη και τα κρύσταλλα συνήθως δεν πλένονται στο πλυντήριο πιάτων. Ενώ το πλυντήριο πιάτων σου μπορεί να διαθέτει μια σχετική ρύθμιση, μπορεί να είναι επικίνδυνο. Θα πρέπει να ελέγξεις το κάτω μέρος των πιάτων και των φλιτζανιών σου για οδηγίες. Εάν εξακολουθείς να μην είσαι σίγουρη, προτίμησε να τα πλύνεις στο χέρι.
Επιλέγεις το λάθος ράφι
Εάν δεν είσαι σίγουρη πού να τοποθετήσεις τα πράγματα στο πλυντήριο πιάτων, ειδικά τα πλαστικά, αναποδογύρισε τα και δες αν υπάρχουν οι οδηγίες του κατασκευαστή. Αλλά αν δεν υπάρχουν οδηγίες, η Lightfoot λέει: «Στο μεγαλύτερο μέρος τους, τα πλαστικά δοχεία αποθήκευσης τροφίμων, τα ποτήρια, οι κούπες, τα μικρά κύπελλα και τα αντικείμενα που είναι ασφαλή για το επάνω ράφι τοποθετούνται επάνω. Τα πιάτα και τα μεγάλα μπολ πρέπει να βρίσκονται στο κάτω ράφι».
Λανθασμένη τοποθέτηση σκευών
Χειρολαβές πάνω ή κάτω; Σύμφωνα με τις Lighfoot και Pawlowski, οι λαβές πρέπει να είναι στραμμένες προς τα επάνω. Αυτό είναι αρκετά οριστικό, ειδικά για σπίτια με παιδιά τα οποία βοηθούν στο άδειασμα του πλυντηρίου πιάτων.
Οργάνωση πιάτων με λάθος τρόπο
Γεμίζεις το πλυντήριο πιάτων και διαπιστώνεις ότι μοιάζει με παιχνίδι Tetris για να τα χωρέσεις όλα; Ένα σύστημα φόρτωσης πιάτων μπορεί να εξοικονομήσει χρόνο και ενέργεια. Για παράδειγμα, μπορείς να βάζεις τα γυάλινα από πίσω προς τα εμπρός, για να μπορείς να δεις αν υπάρχει χώρος για να χωρέσει μια τελευταία κούπα.
Ένα τέτοιο σύστημα καθιστά επίσης τη διαδικασία εκφόρτωσης λιγότερο επίπονη εργασία. «Ένα οργανωμένο πλυντήριο πιάτων διευκολύνει το ξεφόρτωμα των πιάτων! Όταν όλα τα παρόμοια αντικείμενα ομαδοποιούνται, η εκφόρτωση γίνεται πιο γρήγορη», εξηγεί η Stewart.
Χρησιμοποιείς πολύ απορρυπαντικό
Μπορεί να έχεις πολλά βρώμικα πιάτα μετά από ένα δείπνο ή ένα γιορτινό γεύμα, και να μπεις στον πειρασμό να προσθέσεις λίγο επιπλέον απορρυπαντικό. Αλλά αυτό δεν θα καθαρίσει τα πιάτα σου. Στην πραγματικότητα, τα υπολείμματα από την περίσσεια σαπουνιού πιάτων μπορεί να αφήσουν τα πιάτα σου αμμώδη. Ή χειρότερα, το πολύ σαπούνι μπορεί να προκαλέσει την υπερχείλιση του αφρού σε ορισμένα μηχανήματα. Αυτό μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσει σε δαπανηρές επισκευές.
Δεν το καθαρίζεις και δεν το συντηρείς
Όπως κάθε άλλη συσκευή, η σωστή συντήρηση του πλυντηρίου πιάτων είναι απαραίτητη. Εάν το πλυντήριο πιάτων σου διαθέτει φίλτρο, είναι σημαντικό να το καθαρίζεις τακτικά. Θα πρέπει επίσης να προσέχεις για πράγματα όπως σπόρους ή υπολείμματα τροφών και να τα αφαιρέσεις το συντομότερο δυνατό.
Εάν παρατηρήσεις ότι τα πιάτα σου δεν καθαρίζουν όσο παλιά, το μηχάνημα είναι λερωμένο, έχει μυρωδιά ή έχεις σκληρό νερό, δοκίμασε να χρησιμοποιήσεις ένα προϊόν καθαρισμού πλυντηρίου πιάτων. Εάν εξακολουθείς να αντιμετωπίζεις προβλήματα, δοκίμασε να συμβουλευτείς έναν επισκευαστή.
Δεν λειτουργείς αρκετά συχνά το πλυντήριο πιάτων
Όλοι γνωρίζουμε ότι το καθάρισμα των πιάτων μπορεί να είναι κουραστικό, αλλά οι ειδικοί λένε ότι το κλειδί για να παραμείνεις οργανωμένοι είναι να συνηθίσεις να δουλεύεις το πλυντήριο πιάτων κάθε βράδυ. «Δούλεψε το ακόμα κι αν δεν είναι εντελώς γεμάτο», λέει η Pawlowski. «Αυτό μπορεί να γίνει με ενεργειακά αποδοτικό τρόπο, εάν υπάρχει μια επιλογή προσαρμογής του μεγέθους φορτίου».