Πλέξε τις δικές σου γιορτινές μπάλες & κέρδισε!

11.11.2014
Μπήκε και ο Νοέμβριος κι αρχίζουμε να μετράμε αντίστροφα για τα Χριστούγεννα. Φέτος σου έχουμε μια ιδέα για σούπερ οικονομική κι εντυπωσιακή λύση για διαφορετικές χριστουγεννιάτικες μπάλες που μπορείς να πλέξεις μόνη σου! Τα μόνα που θα χρειαστείς είναι νήμα της αρεσκείας σου, βαμβάκι ή υλικό γεμίσματος μαξιλαριού και βελονάκι για πλέξιμο! Σου δίνουμε οδηγίες βήμα-βήμα.

Την ιδέα βρήκαμε στο βιβλίο "Μ΄αρέσει να πλέκω" των εκδόσεων Μύρτος και μας εντυπωσίασε. Μεταξύ άλλων, μέσα από τις σελίδες του μαθαίνουμε τις βασικές τεχνικές πλεξίματος με βελονάκι και ξεκινάμε να πλέκουμε ρούχα, ζακέτες, τσάντες, καπέλα, διακοσμητικά, ακόμη και σουπλά για τα φαγητά μας, κολιέ και χριστουγεννιάτικα στολίδια όπως φίογκους και κουνελάκια.

Κι αν θέλεις να κάνεις δικό σου το βιβλιο, έχουμε και ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ! Για να το κερδίσεις κάνε κλικ εδώ, συμπλήρωσε τη φόρμα συμμετοχής και καλή επιτυχία!

Όσο για τις μπάλες που σου υποσχεθήκαμε; Σου δίνουμε οδηγίες για να το κάνεις βήμα - βήμα!

Πλεχτές χριστουγεννιάτικες μπάλες με βελονάκι

Τι θα χρειαστείς

Υλικά

Νήμα της αρεσκείας σου (50% ακρυλικό, 50% βαμβάκι)

Βελονάκι (ανάλογα με το πάχος του νήματος χρησιμοποιήστε το αντίστοιχο νούμερο).

Για το γέμισμα της μπάλας: βαμβάκι ή υλικό για γέμισμα μαξιλαριού.

Ποιά πλέξη θα χρησιμοποιήσεις

Άριχτα γαϊτανάκια

Πώς θα τις φτιάξεις; Οδηγίες βήμα -βήμα

1ος γύρος: Πλέκεις 2 αλυσιδάκια, μπαίνεις στην 1η αλυσίδα χωρίς να πάρεις νήμα στο βελονάκι σας και κάνεις 6 άριχτα γαϊτανάκια.

2ος γύρος: μετράς, θα έχεις 6 αλυσιδάκια. Πλέκειςστην 1η αλυσίδα ή στη θηλιά (που μοιάζει σαν κοτσίδα) 2 άριχτα, συνεχίζεις έτσι στις υπόλοιπες 5 αλυσίδες, πλέκοντας σε κάθε αλυσίδα 2 άριχτα μαζί. Θα έχεις συνολικά 12 άριχτα γαϊτανάκια.

3ος γύρος: μετράς, θα έχεις 12 αλυσιδάκια. Πλέκεις σε κάθε αλυσίδα 1 άριχτο έως το τέλος του γύρου, θα έχις συνολικά 12 γαϊτανάκια.

4ος γύρος: πλέκεις στην * 1η αλυσίδα 1 άριχτο, στη 2η αλυσίδα 2 άριχτα μαζί. Συνεχίζεις από * έως το τέλος του γύρου. Θα έχεις συνολικά 18 γαϊτανάκια.

5ος γύρος: πλέκεις σε κάθε αλυσίδα 1 άριχτο έως το τέλος του γύρου, θα έχεις συνολικά 18 γαϊτανάκια.

6ος γύρος: πλέκεις στην * 1η αλυσίδα 1 άριχτο, στη 2η αλυσίδα 1 άριχτο, στην 3η αλυσίδα 2 άριχτα μαζί. Συνεχίζεις από * έως το τέλος του γύρου. Θα έχεις συνολικά 24 γαϊτανάκια.

7ος γύρος: πλέκεις σε κάθε αλυσίδα 1 άριχτο έως το τέλος του γύρου, θα έχεις συνολικά 24 γαϊτανάκια.

8ος γύρος: πλέκεις στην * 1η αλυσίδα 1 άριχτο, στη 2η αλυσίδα 1 άριχτο, στην 3η αλυσίδα 1 άριχτο, στην 4η αλυσίδα 2 άριχτα μαζί. Συνεχίζεις από * έως το τέλος του γύρου. Θα έχεις συνολικά 30 γαϊτανάκια.

9ος γύρος: πλέκεις σε κάθε αλυσίδα 1 άριχτο έως το τέλος του γύρου, θα έχεις συνολικά 30 γαϊτανάκια. Σ’ αυτό το σημείο είσαι στη μέση της μπάλας. Τώρα θα αρχίσεις τις μειώσεις, τα 30 άριχτα θα τα κάνεις 24.

10ος γύρος: άρχισε τις μειώσεις. Πλέκεις στην * 1η αλυσίδα 1 άριχτο, στη 2η αλυσίδα 1 άριχτο, στην 3η αλυσίδα 1 άριχτο, στην 4η αλυσίδα 1 άριχτο, την 5η αλυσίδα την προσπερνάς, δεν την πλέκεις. Συνεχίζεις από * έως το τέλος του γύρου, δηλαδή πλέκεις 4αδες και αφήνεις 1 αλυσίδα άπλεκτη. Θα έχεις συνολικά 24 γαϊτανάκια.

11ος γύρος: πλέκεις σε κάθε αλυσίδα 1 άριχτο έως το τέλος του γύρου. Θα έχεις συνολικά 24 γαϊτανάκια.

12ος γύρος: πλέκεις στην * 1η αλυσίδα 1 άριχτο, στη 2η αλυσίδα 1 άριχτο, στην 3η αλυσίδα 1 άριχτο, την 4η αλυσίδα την προσπερνάς, δεν την πλέκεις. Συνεχίζεις από * έως το τέλος του γύρου, δηλαδή πλέκεις 3αδες και αφήνεις1 αλυσίδα άπλεκτη. Θα έχεις συνολικά 18 γαϊτανάκια.

13ος γύρος: πλέκεις σε κάθε αλυσίδα 1 άριχτο έως το τέλος του γύρου. Θα έχεις συνολικά 18 γαϊτανάκια.

14ος γύρος: πλέκεις στην * 1η αλυσίδα 1 άριχτο, στη 2η αλυσίδα 1 άριχτο, την 3η αλυσίδα την προσπερνάς, δεν την πλέκεις. Συνεχίζεις από * έως το τέλος του γύρου, δηλαδή πλέκεις 2αδες και αφήνεις 1 αλυσίδα άπλεκτη. Θα έχεις συνολικά 12 γαϊτανάκια. Σ’ αυτόν τον κύκλο γεμίζεις την μπάλα σου με βαμβάκι, γέμισμα μαξιλαριού ή ό,τι άλλο υλικό έχεις. Γεμίζεις καλά την μπάλα σου ώστε να μην είναι χαλαρή και να στέκεται.

15ος γύρος: πλέκεις σε κάθε αλυσίδα 1 άριχτο έως το τέλος του γύρου. Θα έχεις συνολικά 12 γαϊτανάκια.

16ος γύρος: πλέκετε στην 1η αλυσίδα 1 άριχτο, τη 2η αλυσίδα την προσπερνάς, δεν την πλέκεις. Συνεχίζεις έτσι έως το τέλος του γύρου. Θα έχεις συνολικά 6 γαϊτανάκια. Θα συνεχίσεις κατ’ αυτόν τον τρόπο πλέκοντας στην πρώτη αλυσίδα 1 άριχτο και τη 2η άπλεκτη έως ότου κλείσεις σιγά σιγά την τρυπούλα της μπάλας σου. Κάνεις το τελευταίο βουβό, κόβεις το νήμα και ασφαλίζεις.

* Η ιδέα και οι οδηγίες είναι από το βιβλίο "Μ΄αρέσει να πλέκω" των εκδόσεων Μύρτος.