Ειμαι μαζι με το αγορι μου εδω και 4 μηνες. Τα παμε παρα πολυ καλα και περναμε πολυ καλα μαζι. Παρολα αυτα ενα στοιχειο του χαρακτηρα του με φοβιζει παρα πολυ. Ειναι παρα πολυ επιθετικος. Οταν ειναι μαζι μου ειναι σωστος κυριος αλλα απο οτι μου εχει πει δεν μπορει να ελέγξει τον θυμο του. Μια φορα οταν μιλουσαμε στο τηλεφωνο, κοπηκε η γραμμη και θυμωσε τοσο πολυ που πεταξε το κινητο του στο πατωμα και το βαρουσε μεχρι που εσπασε. Μια αλλη φορα εσπαγε τζαμια επειδη μαλωσε με την μητερα του κτλπ... Ανυσυχω παρα πολυ! Ποτε δεν μου εχει φερθει ασχημα, το αντιθετο μαλιστα ειναι παρα πολυ στοργικος και προστατευτικος. Πρεπει να ανησυχω;
Γίνε φίλος της θείας Λουκίας και στο FaceBook
Ελένη μου, σίγουρα πρέπει ν' ανησυχείς αφού εκείνος δείχνει ξεκάθαρα -και το παραδέχεται άλλωστε- ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί τον θυμό του. Προφανώς δεν έμαθε την ώρα που έπρεπε πώς να εκφράζει τα αρνητικά σου συναισθήματα με έναν εποικοδομητικό τρόπο για τον ίδιο και τις σχέσεις του, γι' αυτό καταφεύγει σε αυτές τις πρωτόγονες συμπεριφορές που περιγράφεις.
Επίσης, είναι πιθανόν αυτά τα ξεσπάσματα να γίνονται αποδεκτά και να θεωρούνται ένα είδος "μαγκιάς" στο περιβάλλον που έχει μεγαλώσει εκείνος. Το γεγονός είναι όμως ότι φανερώνουν συναισθηματική ανωριμότητα και δεν έχουν τίποτα το τιμητικό για εκείνον που τα εκφράζει, ενώ κάνουν τη συνύπαρξη μαζί του αφόρητη καθώς σε ένα βάθος χρόνου πάντα θα παρουσιάζονται μικρές ή μεγάλες αναποδιές που απαιτούν μια λογική και ψύχραιμη αντιμετώπιση.
Σήμερα βέβαια που είσαστε καλά κι ωραία μαζί, όλα αυτά μπορεί να σου φαίνονται πολύ θεωρητικά και άνευ σημασίας. Τι θα γίνει όμως αν έρθει η ώρα που θα τσακωθείτε –κάτι που συμβαίνει αργά ή γρήγορα σε όλα τα ζευγάρια- ή που εκείνος θα θυμώσει μαζί σου δικαίως ή αδίκως; Πώς και σε ποιον θα ξεσπάσει τότε;
Ιδανικά, θα μπορούσες να του κάνεις μια κουβέντα για να μάθεις αν έχει ποτέ χτυπήσει κάποιον από τα νεύρα του –για να ξέρεις τι να περιμένεις- και να του δείξεις ότι υπάρχουν κι άλλοι, πολύ πιο αποτελεσματικοί τρόποι να εκφράζουμε τον θυμό, τον εκνευρισμό ή την απογοήτευση μας, απλά μιλώντας γι' αυτά τα συναισθήματα και αναζητώντας πρακτικές λύσεις που θα επαναφέρουν την ψυχική μας ηρεμία.
Επίσης μπορείς να του ξεκαθαρίσεις ότι αυτά τα ξεσπάσματα δεν σε εντυπωσιάζουν καθόλου κι ότι αντίθετα, σε κάνουν ν' αναρωτιέσαι κατά πόσο ταιριάζετε και μπορείτε να συνεχίσετε μαζί.
Φυσικά, αν υποψιάζεσαι ότι μια τέτοια συζήτηση αντί να τον προτρέψει να καλλιεργήσει τον αυτοέλεγχο του, θα ανάψει αμέσως τον θυμό του και θα διακινδυνεύσεις να υποστείς τις συνέπειες, μπορείς και να τον χωρίσεις δίχως πολλές εξηγήσεις, λέγοντας του απλά ότι έχεις αρχίσει να τον φοβάσαι, ότι δεν θέλεις να νιώθεις έτσι στη σχέση σου κι ότι δεν έχεις ονειρευτεί έτσι την καθημερινότητα σου.
Ούτως ή άλλως, είναι σαφές ότι έχεις μπλέξει άσχημα μ' αυτόν τον άνθρωπο. Αλλά αν σου φαίνεται δύσκολο να του μιλήσεις τώρα γιατί φοβάσαι τις αντιδράσεις του, φαντάσου πόσο πιο δύσκολο θα σου φαίνεται αργότερα όταν θα έχετε δεθεί περισσότερο. Δράσε λοιπόν, όσο έχεις καιρό καθώς ο χρόνος μετράει εναντίον σου.