Ανοίγει ο διάλογος για το νέο νόμο

27.10.2010
Ξεκίνησε χθες στον διαδικτυακό τόπο http://www.opengov.gr/yppol η διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης γύρω από το σχέδιο νόμου «Ενίσχυση και ανάπτυξη της κινηματογραφικής τέχνης», που θα ολοκληρωθεί στις 4 Νοεμβρίου.

Ξεκίνησε χθες στον διαδικτυακό τόπο http://www.opengov.gr/yppol η διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης γύρω από το σχέδιο νόμου «Ενίσχυση και ανάπτυξη της κινηματογραφικής τέχνης», που θα ολοκληρωθεί στις 4 Νοεμβρίου. Οι πρώτες επίσημες αντιδράσεις, μετά την ανακοίνωση την περασμένη βδομάδα της Eνωσης Σκηνοθετών-Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου που βλέπει με θετικό μάτι τον νόμο, ήταν από τη μια μεριά αυτή του Συνδέσμου Ανεξάρτητων Παραγωγών Οπτικοακουστικού Eργου και, από την άλλη, αυτή των σωματείων των Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος, Eνωσης Σεναριογράφων Ελλάδος, Eνωσης Τεχνικών Ελληνικού Κινηματογράφου και Τηλεόρασης Οπτικοακουστικού Τομέα, Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών καθώς και 6 άλλων.

Αντιδράσεις

Ο μεν ΣΑΠΟΕ δηλώνει ότι θα συμμετέχει στη διαβούλευση και «καλωσορίζει την εδώ και πολλά χρόνια αναμενόμενη επίσημη πρόταση της Πολιτείας για την αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου του ελληνικού κινηματογράφου, η οποία, εφόσον συνοδευτεί από δέσμευση του υπουργού για εφαρμογή των φορολογικών κινήτρων και του 1,5%, κινείται σε πολύ θετική κατεύθυνση».

Οι δε δεύτεροι δηλώνουν ενάντιοι στο νομοσχέδιο πιστεύοντας πως αυτό «"φωτογραφίζει" προκλητικά τα συμφέροντα μιας κλειστής ομάδας».

Το χαρακτηρίζουν επίσης, «αντι-δημοκρατικό και άκρως μεροληπτικό». Θεωρούν ακόμη πως το σχέδιο νόμου καταστρατηγεί την κατοχυρωμένη από το σύνταγμα ελευθερία της τέχνης, δεν διασφαλίζει τη σταθερή ροή πόρων, δεν εγγυάται θεσμούς οικονομικού ελέγχου και λογοδοσίας, ακυρώνει ή υποβαθμίζει δοκιμασμένους θεσμούς και δεν προνοεί για διάφορες καθοριστικές παραμέτρους, όπως είναι π.χ. ο εμπλουτισμός της κινηματογραφικής παιδείας. Προσθέτουν μάλιστα πως η δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου μόνο για 9 ημέρες «είναι σαφής παρωδία του θεσμού του open government».