Αθώες και Ένοχες

13.06.2007
Η Νίνα και η Λίζι, δύο 19χρονες, γνωρίζονται σε μία ψυχιατρική κλινική. Η Νίνα νιώθει ενοχές για το θάνατο του πατέρα της, ενώ η Λίζι έχει ήδη στο ενεργητικό της δύο αποτυχημένες απόπειρες αυτοκτονίας

Η Νίνα και η Λίζι, δύο 19χρονες, γνωρίζονται σε μία ψυχιατρική κλινική. Η Νίνα νιώθει ενοχές για το θάνατο του πατέρα της, ενώ η Λίζι έχει ήδη στο ενεργητικό της δύο αποτυχημένες απόπειρες αυτοκτονίας. Οι δύο κοπέλες δένονται μεταξύ τους, βρίσκουν η μία στήριγμα στην άλλη και αισθάνονται δυνατές. Έτσι, το σκάνε από την κλινική και αρχίζουν να περιπλανώνται στη γαλλική επαρχία. Μόνες και χωρίς χρήματα, προσπαθούν να κυνηγήσουν τα όνειρά τους, με μόνο τους όπλο δύο... μαχαίρια.

Εμπνευσμένη από μια πραγματική ιστορία της δεκαετίας του '70, οι «Αθώες Kαι Ενοχες» είναι μία ταινία βασισμένη σε μια ιδέα του Μορίς Πιαλά. Ο Πάτρικ Γκαντιερέ προσπάθησε να μεταφέρει την ιστορία στη σύγχρονη εποχή, δεν κατάφερε ωστόσο να απογειώσει την εκ προοιμίου ρομαντική ιδέα του Πιαλά. Αντ΄ αυτού μας «χάρισε» μία άνευρη και σχεδόν βαρετή ταινία, με σεναριακά κλισέ και τραβηγμένες από τα μαλλιά σκηνές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι όλοι, μα όλοι οι άνδρες που προθυμοποιούνται να βοηθήσουν τις δύο φίλες δεν έχουν αγνές προθέσεις, αλλά αποσκοπούν στο βιασμό τους, ενώ ακόμη και η γυναίκα που παίρνει αρχικά υπό την προστασία της τη Νίνα έχει λεσβιακές τάσεις!

Πρόχειρα και πολύ επιφανειακά είναι δουλεμένοι και οι χαρακτήρες των δύο πρωταγωνιστριών, καθώς δεν αναδεικνύεται αφενός μεν η εύθραυστη ψυχοσύνθεσή τους, αφετέρου δε το ιδιαίτερο δέσιμο που υποτίθεται ότι έχουν αναπτύξει.

Συμπέρασμα; Η ταινία στο τέλος καταντά παρωδία και δεν σώζεται ούτε από τις πολύ καλές ερμηνείες της Χάντε Κόντζα και της Σελίν Σαλέτ.

ΓΕΩΡΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ