Ealing Studios

14.03.2007
Στούντιο - ορόσημο για τη βρετανική κινηματογραφική κληρονομιά, τα Ealing καθόρισαν ένα σημαντικό μέρος της εξελικτικής πορείας του σινεμά της χώρας τους

Από την Κατερίνα Ανδρεάκου

Το 1902 ο Γουίλ Μπάρκερ, πρωτοπόρος του βρετανικού κινηματογράφου, αγόρασε μια έκταση στην περιοχή Ιλινγκ του ανατολικού Λονδίνου στην οποία ο Μπάζιλ Ντιν, ιδιοκτήτης της εταιρείας Associated Talking Pictures, έκτισε το 1931 τα Ealing Studios, τα πρώτα στην Ευρώπη που σχεδιάστηκαν για ταινίες με ήχο. Τα πρώτα χρόνια ύπαρξής τους, δημιούργησαν εμπορικά επιτυχημένες ταινίες, ενώ κατά τη διάρκεια του πολέμου τα στούντιο παρήγαγαν ταινίες αντιναζιστικής προπαγάνδας. Με την ανάληψη της διεύθυνσής τους από τον έμπειρο Μάικλ Μπάλκον, πέρασαν στη μεγάλη τους ακμή, παράγοντας μια σειρά από κωμωδίες (αλλά και αξεπέραστα θρίλερ σαν το Dead Of Night, φωτό) που θα έμεναν στην κινηματογραφική ιστορία ως Ealing Comedies. Με χαρακτήρες εκκεντρικούς αλλά ποτέ κακόγουστες, οι κωμωδίες των Ealing χαρακτηρίζονταν από ρομαντισμό και μια αρκετά εξιδανικευμένη ανάδειξη της εθνικής ταυτότητας. Μετά από σιγή σχεδόν μισού αιώνα, τα Ealing αναβίωσαν πρόσφατα και συνεχίζουν την ιστορική τους πορεία στη νέα χιλιετία.

5 Αλεκ Γκίνες
Στη χρυσή εποχή των Ealing Comedies, o Αλεκ Γκίνες ήταν ο ηθοποιός που συνέβαλε περισσότερο από όλους στην εμπορική επιτυχία των ταινιών. Με ντελιριακές κωμικές ερμηνείες και τις αμέτρητες μεταμφιέσεις του, έγινε αγαπημένος σταρ των στούντιο από τα τέλη του ’40 ως τα μέσα του ’50. Κλασική η ερμηνεία του στην Συμμορία Των Πέντε (1955), αλλά βασικό μάθημα κωμικής ιδιοφυϊας οι... οκτώ διαφορετικοί ρόλοι του στο 13ος Κληρονόμος (φωτό -1949).

4 Γλυκιά Συμμορία
Η Συμμορία Των Πέντε (φωτό) του Αλεξάντερ ΜακΚέντρικ είναι ίσως η πλέον αναγνωρίσιμη κωμωδία των Ealing. Ο Γκίνες, ο Πίτερ Σέλερς και άλλοι τρεις γκαφατζήδες ληστές που καταλύουν στο σπίτι μιας καλοκάγαθης ηλικιωμένης και απειλούν, εν αγνοία της, τη ζωή της, συνθέτουν μια από τις κλασικότερες κωμικές ομάδες του σινεμά, εμπνέοντας πολλούς μεταγενέστερους δημιουργούς. Μεταξύ αυτών και οι αδελφοί Κοέν, που γύρισαν ριμέικ της ταινίας το 2004.

3 Καλόκαρδος δικτάτορας
Ο Μάικλ Μπάλκον (1896-1977) υπήρξε αναμφίβολα μια ηγετική μορφή του βρετανικού κινηματογράφου, ενώ διετέλεσε διευθυντής των στούντιο και υπεύθυνος παραγωγής σχεδόν όλων των ταινιών τους, από το 1937 έως το κλείσιμό τους, το 1956. Για τον ίδιο, εκείνα τα χρόνια αποτέλεσαν «τα πιο επικερδή της προσωπικής μου καριέρας και πιθανόν μια από τις πιο καρποφόρες περιόδους της βρετανικής κινηματογραφικής παραγωγής».

2 Goodbye Ealing
«Εδώ, για ένα τέταρτο του αιώνα, δημιουργήθηκαν πολλές ταινίες που πρόβαλλαν τη Βρετανία και τον βρετανικό χαρακτήρα». Με αυτά τα λόγια γραμμένα σε μια τιμητική πλάκα, τα Ealing έκλεισαν τις πόρτες τους το 1956. Τα στούντιο πωλήθηκαν στο BBC, το οποίο από το 1959 γύρισε εκεί μερικές από τις πιο δημοφιλείς και κλασικές του σειρές, όπως το «Τhe Singing Detective» του Ντένις Πότερ το 1985-6. Ηταν το τέλος; Οχι ακριβώς...

1 Η αναγέννηση και το μέλλον
Το 2000, μια ομάδα εταιρειών αγόρασε τα Ealing Studios, με κύριο στόχο «τη διάσωση και αναγέννηση των Ealing ως εστία του βρετανικού σινεμά». Το 2002, και έπειτα από 47 χρόνια, η πρώτη ταινία με την επανεμφάνιση του λογότυπου της Ealing άνοιξε στις αίθουσες. Ηταν η Σημασία Του Να Είναι Κανείς Σοβαρός (φωτό) σε σκηνοθεσία Ολιβερ Πάρκερ. Λίγο καιρό αργότερα, τα στούντιο ανακοίνωσαν συμφωνία συνεργασίας και «συγκατοίκησης» στον χώρο τους με τη βρετανική εταιρεία κινουμένων σχεδίων Vanguard Animation. Το 2004 ολοκλήρωσαν και πρόβαλαν παγκοσμίως την πρώτη τους animated ταινία μεγάλου μήκους, το Valiant, Το Γενναίο Περιστέρι. Το μέλλον των στούντιο και της εταιρείας παραγωγής Ealing προδιαγράφεται ευοίωνο, καθώς κρατούν ανέπαφες τις ιστορικές ρίζες του παρελθόντος τους, ενώ φροντίζουν να κλείνουν συμφέρουσες συμφωνίες ώστε να διασφαλιστεί μια ομαλή και πολύχρονη πορεία τους στο σύγχρονο σινεμά.