Νούμερο 6: Μέσα από τις Φλόγες του Ντενί Βιλνέβ

29.12.2011

6. Μέσα Από τις Φλόγες (Incendies) του Ντενίς Βιλνέβ

Τι και πώς;

Ο Ντενίς Βιλνέβ μεταφέρει το ομώνυμο θεατρικό του Ουαζντί Μουαουάντ στην μεγάλη οθόνη και ακολουθεί με την κάμερά του τη Ζαν και τον Σιμόν που ταξιδεύουν απ’ τον Καναδά στην Μέση Ανατολή με σκοπό να εκτελέσουν την διαθήκη της μητέρας τους. Σύμφωνα με αυτή, τα δυο αδέλφια πρέπει να βρουν τον πατέρα τους, τον οποίο μέχρι τότε θεωρούσαν νεκρό, και τον αδελφό τους, του οποίου αγνοούσαν τελείως την ύπαρξη.

Μια γνήσια αρχαιοελληνική τραγωδία σε μεσοανατολίτικο φόντο στην οποία η κάθαρση μπορεί να παρομοιαστεί μόνο με την λύση της πιο παράδοξης μαθηματικής εξίσωσης. Μια πύρινη περιήγηση μέσα στους καπνούς και τα πάθη ενός θρησκευτικού εμφυλίου, με μόνο οδηγό ένα διαβολεμένο νήμα που ενώνει γονείς και τέκνα ακόμη και μετά τον θάνατο. Μια ιστορία που ψιθυρίζει ότι ακόμα και αν καταφέρεις να βγεις μέσα απ’ τις φλόγες, σίγουρα όλο και κάποιο σημάδι θα σου μείνει για να θυμάσαι το πέρασμα σου απ’ αυτές.

Όλα τα λεφτά

1) Ο Βιλνέβ χρησιμοποιεί με μαεστρία τον ήχο και την εικόνα για να ελιχθεί με άνεση μεταξύ παρελθόντος και παρόντος σε μια άψογα κατασκευασμένη κινηματογραφική αφήγηση με διαρκείς εναλλαγές του point of view. Μοιάζει απλό, αλλά δεν είναι.

2) Τα "You and whose army?" και "Like spinning plates" των Radiohead που μέσα στην ταινία κερδίζουν τα μικρά τους βιντεοκλίπ.

Σοφά λόγια

"Ζαν; Ενα συν ένα, μπορεί να κάνουν ένα;" (Ο Σιμόν στην δίδυμη αδελφή του)