The Bang Bang Club

21.09.2011
1994. Νότια Αφρική. Ο Νέλσον Μαντέλα έχει μόλις αποφυλακιστεί και κατά τους τελευταίους αιματηρούς μήνες του απαρτχάιντ οι εντάσεις σταδιακά αυξάνονται. Φυλετικές σέχτες, με την υποστήριξη της λευκής κυβέρνησης, κηρύττουν αιματηρό πόλεμο μεταξύ τους και στους δρόμους του Σοουέτο αντηχούν πυροβολισμοί. Μέσα σε όλα αυτά βρίσκεται το Bang Bang Club, τέσσερις νέοι (λευκοί) δημοσιογράφοι, που δημοσιοποιούν το μακελειό που ρήμαξε τους δρόμους της πόλης.

Λιτή στην κινηματογράφηση, αλλά μεστή στην προβληματική της δραματοποίησης της δράσης ενός κουαρτέτου ριψοκίνδυνων λευκών φωτορεπόρτερ στη Νότιο Αφρική του 1994, με αιχμή τις δοκιμασίες τους στο ταραγμένο Σοβέτο των τελευταίων ημερών του απαρτχάιντ, όταν οι προσκείμενες στην τότε κυβέρνηση φυλές των Ζουλού συγκρούονταν ανηλεώς με τους αντικαθεστωτικούς του Νέλσον Μαντέλα.

Η βία ως μέρος της καθημερινότητας των επαγγελματιών, εξ ου και η ολική ανοσία απέναντί της, προκύπτει ως ένα απο τα βασικά θέματα του φιλμ του Στίβεν Σίλβερ, αν και η πιο ενδιαφέρουσα αιχμή του σεναρίου είναι η ηθική στάση του φωτογράφου μπροστά στο έγκλημα που απαθανατίζει.Αν μονάχα υπήρχε περισσότερη τόλμη στη σκηνοθεσία και δραματική επάρκεια στη σκιαγράφηση των ηρώων, θα μπορούσαμε να μιλάμε για ένα έργο ισάξιο του "Αποστολή στη Νικαράγουα".

Ρόμπυ Εκσιέλ