ΤΤ3D: Αδρεναλίνη στο Κόκκινο

20.09.2011
Ο Ρίτσαρντ Ντε Αραγκές σκηνοθετεί με ευρηματικό τρόπο ένα από τα πρώτα ντοκιμαντέρ που γυρίστηκαν εξολοκλήρου με τη χρήση τεχνολογίας 3D και μας παρουσιάζει την περσινή διοργάνωση του πιο επικίνδυνου αγώνα μοτοσυκλετών στον κόσμο, το The Isle of Man Tourist Trophy. Την αφήγηση αναλαμβάνει ο Τζάρεντ Λίτο («Ρέκβιεμ για Ένα Όνειρο»).

Σε μία από τις πιο συναρπαστικές χρήσεις της τρισδιάστατης τεχνολογίας που έχουμε δει μέχρι σήμερα, το «TT3D: Αδρεναλίνη στο Κόκκινο» εισχωρεί στα άδυτα του μηχανοκίνητου αθλητισμού και προσπαθεί να εξηγήσει τους λόγους που σύγχρονοι οδηγοί ρισκάρουν ακόμη και σήμερα τη ζωή τους (σχεδόν κάθε χρόνο κάποιος οδηγός σκοτώνεται στις πίστες του), για να κερδίσουν τον πιο επικίνδυνο αγώνα ταχύτητας για μηχανές στον κόσμο, το Isle of Man TT. Ζωντανές κόντρες μέσα στην πόλη, αδρεναλίνη στα ύψη και ανάποδες στροφές, συνθέτουν ένα ντοκιμαντέρ που μεταδίδει ακέραιο τον ενθουσιασμό του αγώνα, ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύει τις πιο ενδιαφέρουσες ανθρώπινες ιστορίες.

Επιτυχημένος σκηνοθέτης διαφημιστικών, ο πρωτοεμφανιζόμενος Ντε Αραγκές επικεντρώνεται πολύ σοφά στον νεαρό ανερχόμενο – και διόλου τυχαία φωτογενή – εκκεντρικό πρωταθλητή Γκάι Μάρτιν και την εμμονή του να κερδίσει το τρόπαιο ενός αγώνα στον οποίο κάθε συμμετέχων έχει πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού του ότι μπορεί να είναι και ο τελευταίος του. Η προσέγγισή του αυτή κατορθώνει όχι μονάχα να δημιουργήσει ένα – σπάνιο για το είδος του ντοκιμαντέρ – κρεσέντο σασπένς, καθηλώνοντας τους θεατές, αλλά και να πείσει το κοινό να κατανοήσει σε έναν βαθμό τον ριψοκίνδυνο τρόπο ζωής των αθλητών και τα ανθρώπινα κίνητρά τους, που στους αμύητους φαντάζουν απλά παρανοϊκά. Όχι μικρό κατόρθωμα για μία ταινία που έμοιαζε αρχικά να απευθύνεται μονάχα στους λίγους, πορωμένους με το άθλημα θεατές.

Θανάσης Πατσαβός

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ