Ηλεκτροπόπ στην άγρια δύση!

10.07.2011
Πρεμιέρα κάνει σήμερα το Athens Open Air Film Festival στον Κινηματογράφο Λαΐς. Ο διάσημος μουσικοσυνθέτης Κωνσταντίνος Βήτα απαντάει στις ερωτήσεις μας και δίνει τη λίστα με τις πέντε αγαπημένες του βωβές ταινίες.

Πρεμιέρα κάνει σήμερα το 1ο Athens Open Air Film Festival, στον Κινηματογράφο Λαΐς, στις 21:00. Ο Κωνσταντίνος Βήτα απαντάει στις ερωτήσεις μας και δίνει τη λίστα με τις πέντε αγαπημένες του βωβές ταινίες. Ανάμεσά τους και το κινηματογραφικό αριστούργημα «Go West» του Μπάστερ Κίτον.

Σκοπός του Athens Open Air Film Festival, είναι να δώσει τη δυνατότητα στους Αθηναίους και τους επισκέπτες της πρωτεύουσας να έρθουν σε επαφή με τη μαγεία του θερινού κινηματογράφου, ο οποίος αποτελεί ελληνική αποκλειστικότητα. Την ώρα που οι επιπτώσεις της κρίσης είναι ορατές στο κέντρο και τις γειτονιές της πόλης, εμείς καλούμε τους Αθηναίους να ξαναβρούν τη χαρά της από κοινού απόλαυσης μια ταινίας.

Το φεστιβάλ αυτό, αποτελεί μια δράση που εντάσσεται στο πλαίσιο του Athens Every Week, διοργανώνεται από το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, με την ευγενική υποστήριξη του ΟΠΑΠ και τελεί υπό την αιγίδα του ΥΠΠΟΤ.

1. Νέο μουσικό όχημα, Rolla Scape και καινούργια ομώνυμη δουλειά στην Undo Records. Θα μας πεις δυο λόγια για αυτή τη συνεργασία?

K.BHTA. To Rolla Scape είναι ένα παράλληλο πρότζεκτ, ένα ηλεκτρονικό άλμπουμ που ήθελα να κάνω πολύ καιρό. Ήθελα να παίξω με τους ρυθμούς και τα παλιά μου συνθεσάιζερ. Το έγραψα σε μια αποθήκη στο Περιστέρι, πέντε κομμάτια τα έφτιαξα με το παλιό μου Atari και κάποια τα ολοκλήρωσα σ ένα δωμάτιο στη Ζήρεια. Όταν το τέλειωσα σκέφτηκα πως ήταν ένα άλμπουμ που ταίριαζε στην Undo και κάπως έτσι έγινε.

2. Ποια τα (επαγγελματικά) σχέδιά σου για το φετινό καλοκαίρι?

Κ.ΒΗΤΑ. Εκτός από την συνεργασία μου με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας δεν θα κάνω κάτι άλλο, έχω ξεκινήσει ήδη να γράφω το επόμενο μου άλμπουμ. Ίσως κάνω κάποιες μικρές συναυλίες από τον χειμώνα και μετά.

3. Ποια μουσική ταιριάζει σε μια βωβή ταινία γυρισμένη το 1925?

Κ.ΒΗΤΑ. Αυτό που έχω παρατηρήσει και πιστεύω πως έχει ανάγκη ένα βωβό φίλμ, είναι μια μουσική με νεύρο, με δυναμική για να μπορεί να καλύπτει το φάσμα κάπως της ησυχίας που έχει η κανονική ταινία. Μια μουσική που να έχει κάπως τη δυναμική της γλώσσας που δεν ακούγεται, τη δυναμική των χαρακτήρων. Αυτό σε ένα πρώτο επίπεδο, μετά υπάρχουν και άλλα επίπεδα που μουσικός πρέπει να ανακαλύψει και να αγκαλιάσει κατά κάποιο τρόπο.

4. Ο πρωταγωνιστής αναζητά μια καλύτερη ζωή στην πόλη, αλλά δεν αντέχει εκεί ούτε 5 λεπτά. Αλήθεια πως βλέπεις τη ζωή στην πόλη το 2011?

Κ.ΒΗΤΑ. Αυτή η σκηνή είναι απλά συγκλονιστική, είναι σε μικρογραφία το The crowd του King Vidor ενώ κλείνει με τον Μπάστερ Κίτον σε ένα σκονισμένο σταθμό τραίνων να έχουν χαθεί όλες του οι ελπίδες . Οι εποχές ανακυκλώνονται, βιώνουμε πράγματα που είχαμε χρόνια να ζήσουμε, η ζωή έτσι και αλλιώς δεν είναι τίποτε άλλο από μια διαρκή μαθητεία, αν προσπαθήσουμε να την δούμε σαν κάτι άλλο τότε έλκεται το αντίστοιχο. Όλα είναι μια συνεχής προσπάθεια, μέσα εκεί βλέπω και την ζωή στην πόλη.

5. Τι θα παρουσιάσετε στο κοινό στις 13 Ιουλίου στον κινηματογράφο Λαΐς?

Θα παρουσιάσω αρκετά κομμάτια από το Rolla Scape και κάποια ειδικά κομμάτια που έγραψα για κάποιες σκηνές της ταινίας που ήθελαν μεγαλύτερη προσοχή και ακρίβεια.

Οι πέντε αγαπημένες σας βωβές ταινίες

1.Ο Μπίλι Τζούνιορ στο ατμόπλοιο /Μπάστερ Κίτον

2. Το Πάθος της Ζαν Ντ'Αρκ/Καρλ Ντρεγιερ

3.Το Θωρηκτό Ποτέμκιν/ Σεργκέι Αιζενσταιν

4.Τα Φώτα της Πόλης/ Τσάρλι Τσάπλιν

5.Ο Μπάστερ Κίτον Καουμπόι / Μπάστερ Κίτον

*Το Athens Open Air Film Festival διοργανώνεται από το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού. Με την χορηγία του ΟΠΑΠ.

INFO: Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011 Κινηματογράφος ΛΑΙΣ, Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Ιερά Οδός 48.

Η είσοδος είναι δωρεάν και θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας.

Νίκη Ξένου