Κι άλλη επιτυχία για τον ελληνικό κινηματογράφο

11.03.2011
Άλλη μια επιτυχία για τον ελληνικό κινηματογράφο, καθώς το σενάριο για την ταινία Lu­ton του σκηνοθέτη Μιχάλη Κωνσταντάτου επιλέχτηκε ανάμεσα στις δεκαπέντε ταινίες του φετινού Atelier του φεστιβάλ Καννών.

Άλλη μια επιτυχία για τον ελληνικό κινηματογράφο, καθώς το σενάριο για την ταινία «Lu­ton» του σκηνοθέτη Μιχάλη Κωνσταντάτου και του Στέλιου Λυκουρέση επιλέχτηκε ανάμεσα στις δεκαπέντε ταινίες του φετινού Atelier του φεστιβάλ Καννών. To συγκεκριμένο πρόγραμμα του τμήματος Cinéfon­dation δημιουργήθηκε το 2005 «για να ενισχύσει το δημιουργικό κινηματογράφο και να εν­θαρρύνει την εμφάνιση μιας νέας γενιάς σκηνοθετών» και επιλέγει κάθε χρόνο δεκαπέντε μεγάλου μήκους πρότζεκτ από όλο τον κόσμο με βάση την ποιότητα και τη πρωτοτυπία του σεναρίου, αλλά και τη μέχρι τώρα δουλειά του δημιουργού. Οι σκηνοθέτες και οι παραγωγοί των ταινιών συμμετέχουν κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ σε επαγγελματικές συναντήσεις ή άλλες ευκαιρίες δικτύωσης με ανθρώπους της κινηματογραφικής βιομηχανίας που ενδιαφέρονται για τα σενάρια, σε μια προσπάθεια να επωφεληθεί η μελ­λοντική ταινία στη χρηματοδότησή της, τη διανομή ή σε άλλες πλευρές της παραγωγής .

Το «Luton» ακολουθεί κατά τη διάρκεια ενός έτους, με μη γραμμική αφήγηση και σκηνές σε σχεδόν πραγματικό χρόνο, την ιστορία τριών συνηθισμένων ανθρώπων-στερεοτύπων που δεν έχουν τίποτα κοινό μεταξύ τους: ένας έφηβος πλούσιας οικογένειας βιώνει τη μοναξιά και την απομόνωση σε σχολείο, σπίτι και παρέες, μια νεαρή δικηγόρος είναι εγκλωβισμένη στη ρουτίνα της δουλειάς της και των κλισέ τής ζωής που έχει επιλέξει, και ένας μεσήλικας ιδιοκτήτης μίνι μάρκετ προσπαθεί να ζήσει την οικογένεια του περνώντας το χρόνο του μέσα στη νωθρότητα. Ξεπερνώντας τη δυσλειτουργικότητα της σύγχρονης δυτικής ζωής, αυτοί οι τρεις άνθρωποι θα βρουν την ευκαιρία να γνωριστούν και να δραπετεύσουν μέσα από ακραίες και παράλογες πράξεις βίας ενάντια σε τυχαίους αγνώστους, πράξεις που θα σπάσουν τη μονοτονία της ζωής τους. Η ταινία, η οποία θα ξεκινήσει γυρίσματα το φθινόπωρο, είχε συμμετάσχει στο Φό­ρουμ Συμπαραγωγών Crossroads στο πλαίσιο του 50ου φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για το μεγάλου μήκους ντεμπούτο του Κωνσταντάτου, καθώς μέχρι σήμερα έχει σκηνοθετήσει τρεις μικρού μήκους ταινίες, θεατρικές παραστάσεις, τηλεοπτικές σειρές και άλλα. Το 2003 η μικρού μήκους «Μόνο για Πάντα» βραβεύτηκε στο φεστιβάλ Δράμας και το 2007 η επίσης μικρού μήκους ταινία του «Δυο φορές τώρα» βραβεύτηκε στο 18ο Κινηματογρα­φικό Φεστιβάλ της Στοκχόλμης στη κατηγορία iFestival, αλλά και στο Portable Film Festival της Μελβούρνης, και συμμετείχε σε πολλά διεθνή φεστιβάλ, μέσα στα οποία και το Short Film Corner των Καννών. Έχει δουλέψει και στην τηλεόραση, ενώ ξεχώρισε η παράσταση «Η πτώση», την οποία έγραψε και σκηνοθέτησε το 2009 και ήταν βασισμένη στο ομώνυμο έργο του Καμύ.

Εκτός από την ελληνική συμμετοχή, ξεχωρίζουν η δραματική ταινία «El Mudo» των Ντάνιελ και Ντιέγκο Βέγκα (νικητών του βραβείου της Κριτικής Επιτροπής το 2010 για την ταινία «October» στο τμήμα Un Certain Regard), το πολιτικό θρίλερ «The Train Station» του Μο­χάμεντ Αλ-Νταράντζι για μια 23χρονη γυναίκα καμικάζι που σχεδιάζει επίθεση στα εγκαίνια του κεντρικού σταθμού Βαγδάτης, και το «Kings» του Ντένιζ Εργούβεν με θέμα τις πολιτικές αναταραχές στο Λος Άντζελες του 1962. Οι υπόλοιπες ταινίες προέρχονται από τη Κίνα, τη Γαλλία, την Ιταλία, το Ισραήλ, την Αργεντινή, το Μεξικό, την Ουρουγουάη, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία και από άλλες χώρες.

Το Φεστιβάλ των Καννών θα διεξαχθεί από τις 11 ως τις 22 Μαΐου, ενώ το Atelier από τις 13 ως τις 20 Μαΐου.

Η πλήρης λίστα των ταινιών του Atelier:

«Escafandra» (Pablo Reyero) Αργεντινή
«Now is the Future of the Past» (Huang Weikai) Κίνα
«Augustine» (Alice Winocour) Γαλλία
«Khibula» (George Ovashvili) Γεωργία
«Luton» (Michalis Konstantatos) Ελλάδα
«Hier» (Bálint Kenyeres) Ουγγαρία
«The Train Station» (Mohamed Al-Daradji) Ιράκ
«Of Our Economical Situation» (Elad Keidan) Ισραήλ
«Il Sud è Niente» (Fabio Mollo) Ιταλία
«La delgada línea amarilla» (Celso García) Μεξικό
«Full Contact» (David Verbeek) Ολλανδία
«El Mudo» (Daniel & Diego Vega) Περού
«Wolf» (Bogdan Mustata) Ρουμανία
«Kings» (Deniz Ergüven) Τουρκία
«Mr Kaplan» (Alvaro Brechner) Ουρουγουάη