The Way Back

21.02.2011
Μια ομάδα φυλακισμένων ενός σοβιετικού στρατοπέδου στη Σιβηρία του 1940 καταφέρνει να αποδράσει, μέσα από ένα μακρύ ταξίδι που θα φτάσει μέχρι την Ινδία. Βασισμένο σε αληθινά γεγονότα.

Μια ολόκληρη οκταετία σιωπής μετά το "Master and Commander" και ο Πίτερ Γουίρ επανέρχεται με μια κινηματογραφική διασκευή του μπεστ σέλερ "The Long Walk: The True Story Of A Trek To Freedom" του Σλάβομιρ Ράβιτς. Βασισμένο με την σειρά του σε ένα πραγματικό περιστατικό απόδρασης μιας μικρής ομάδας φυλακισμένων από τα σοβιετικά γκούλαγκ, το βιβλίο του Ράβιτς αφηγείται ένα επικό ταξίδι προς την ελευθερία που καθόλου παράφωνα δεν ηχεί στην φιλμογραφία του Γουίρ. Με γυρίσματα στην Βουλγαρία, το Μαρόκο και την Ινδία αλλά και ένα σχετικά μετριοπαθές μπάτζετ (30 εκατομμύρια δολάρια), ο σκηνοθέτης απολαμβάνει ξανά την δημιουργική ελευθερία του να δουλεύεις έξω από τα χολιγουντιανά στούντιο. Ωστόσο, δεν την εκμεταλλεύεται αρκούντως.

Η πρωταγωνιστική του ομάδα, προεξάρχοντες στην οποία είναι οι Τζίμ Στάρτζες, Εντ Χάρις και Κόλιν Φάρελ, κατορθώνουν να αποδράσουν από την παγωμένη Σιβηρία και να διασχίσουν τις αχανείς ρωσικές εκτάσεις μέχρι την Ινδία, που βρίσκεται η σωτηρία τους. Στην διαδρομή, τους περιμένουν κάθε είδους κακουχίες αλλά το ένστικτο της επιβίωσης αποδεικνύεται αξιοθαύμαστα δυνατό - τουλάχιστον για κάποιους από αυτούς. Η σκηνοθετική δεξιοτεχνία του Πίτερ Γουίρ είναι αναμφισβήτητη, παρόλο που εδώ πατά στα συμβατικά μονοπάτια των ταινιών απόδρασης. Αυτό που λείπει από αυτή την πολυαναμενόμενη επιστροφή είναι η συναισθηματική εμπλοκή - πρώτα του ίδιου και έπειτα των θεατών. Γιατί όσο και να πεινάσουν ή να κρυώσουν οι πρωταγωνιστές, το αποτέλεσμα παραμένει παράδοξα ψυχρό κι αποστασιοποιημένο - και τελικά αδιάφορο.

Φαίδρα Βόκαλη