Εγκυμοσύνη: Ποια καλλυντικά θα πρέπει να αποφεύγετε

07.08.2024
Εγκυμοσύνη: Ποια καλλυντικά θα πρέπει να αποφεύγετε
ΠΗΓΗ:@negin_mirsalehi
Σύμφωνα με τους ειδικούς.

Η εγκυμοσύνη, εκτός από τη χαρά που φέρνει, προκαλεί και πολλές απορίες σχετικά με την ασφάλεια καθημερινών προϊόντων, όπως τα καλλυντικά. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ποια προϊόντα πρέπει να αποφεύγετε για να προστατεύσετε την υγεία του μωρού σας. Ακολουθεί μια λίστα με καλλυντικά που πρέπει να αποφεύγονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης:

Ρετινόλη

Η βιταμίνη Α, που μετατρέπεται σε ρετινόλη από το σώμα, είναι γνωστή για τις αντιγηραντικές της ιδιότητες, καθώς βοηθά στη μείωση των ρυτίδων και την ενίσχυση του κολλαγόνου. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η χρήση της ρετινόλης δεν ενδείκνυται, καθώς μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο έμβρυο.

Ρετινοειδή

Τα ρετινοειδή, που χορηγούνται με ιατρική συνταγή για τη θεραπεία της σοβαρής ακμής, όπως το Accutane, απαγορεύονται αυστηρά κατά την εγκυμοσύνη. Έρευνες έχουν δείξει ότι η λήψη αυτών των φαρμάκων αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών ελαττωμάτων και νευρογνωστικών προβλημάτων στο έμβρυο.

Χημικά αντηλιακά

Αν και το FDA δεν θεωρεί τα χημικά αντηλιακά επιβλαβή για το έμβρυο, ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να υπάρχουν κίνδυνοι. Για τον λόγο αυτό, πολλοί γιατροί προτείνουν τη χρήση φυσικών αντηλιακών ως πιο ασφαλή επιλογή.

Υπεροξείδιο του βενζολίου (benzoyl peroxide)

Το υπεροξείδιο του βενζολίου χρησιμοποιείται συχνά για την ακμή, αλλά ανήκει στην κατηγορία C του FDA για την εγκυμοσύνη, που σημαίνει ότι υπάρχει κίνδυνος για το έμβρυο. Οι ειδικοί συνιστούν την αποφυγή του κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Σαλικυλικό οξύ

Το σαλικυλικό οξύ είναι αποτελεσματικό για την ακμή, καθώς καθαρίζει βαθιά τους πόρους. Ωστόσο, προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε σαλικυλικό οξύ, όπως τα peels και τα φάρμακα από το στόμα, θα πρέπει να αποφεύγονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων θεωρεί ασφαλή τη χρήση προϊόντων με χαμηλή περιεκτικότητα σε σαλικυλικό οξύ.

Πριν κάνετε οποιεσδήποτε αλλαγές στη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Τελευταία τροποποίηση στις 06.08.2024 - 20:59