Τα "Βιβλία" του Van Gogh στο Λονδίνο

29.07.2002
Ένας από τους πιο εντυπωσιακούς σε χρώματα πίνακες του Vincent Van Gogh μεταφέρθηκε για ένα χρόνο στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου, στα πλαίσια μιας ανταλλαγής του έργου με τον πίνακα του Paul Cezanne "Landscape with poplars", o οποίος για τον επόμενο χρόνο θα εκτίθεται στο Μουσείο Van Gogh στο Άμστερνταμ, σύμφωνα με την Artdaily
Ένας από τους πιο εντυπωσιακούς σε χρώματα πίνακες του Vincent Van Gogh μεταφέρθηκε για ένα χρόνο στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου, στα πλαίσια μιας ανταλλαγής του έργου με τον πίνακα του Paul Cezanne "Landscape with poplars", o οποίος για τον επόμενο χρόνο θα εκτίθεται στο Μουσείο Van Gogh στο Άμστερνταμ, σύμφωνα με την Artdaily.

Ο πίνακας, που τιτλοφορείται "Parisian Novels", φιλοτεχνήθηκε στα 1887 και απεικονίζει μια στοίβα βιβλία τοποθετημένα ακατάστατα επάνω σε ένα τραπέζι. Αποτελεί απόδειξη του θαυμασμού του Van Gogh για το μοντέρνο γαλλικό μυθιστόρημα, καθώς ο εμπνευσμένος ζωγράφος διάβαζε με πάθος σύγχρονη γαλλική λογοτεχνία, ιδιαίτερα τον Emile Zola, με τα οποία ταυτιζόταν λόγω του κοινού τους προσανατολισμού προς τη φύση σε σχέση με τη σύγχρονη ζωή.

Στα χρώματα του πίνακα κυριαρχεί το κίτρινο, όπως τα περισσότερα εξώφυλλα των εκδόσεων της εποχής. Οι κίτρινες αποχρώσεις του συγκεκριμένου έργου προαναγγέλλουν τα εντυπωσιακά χρώματα ενός άλλου διάσημου πίνακα του Ολλανδού ζωγράφου, που ανήκει στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου και πλάι στον οποίο επιλέχθηκε να τοποθετηθούν τα "Βιβλία":πρόκειται ασφαλώς για τα περίφημα "Ηλιοτρόπια", τα οποία ο Van Gogh φιλοτέχνησε ένα χρόνο αργότερα, το 1888.
Η συνεργασία Λονδίνου - Άμστερνταμ, η οποία περιλαμβάνει και άλλες ανταλλαγές έχει σκοπό να καταστήσει γνωστό στο ευρωπαϊκό φιλότεχνο κοινό το καλλιτεχνικό μέγεθος του Van Gogh, τα έργα του οποίου σπανίως βγαίνουν από τα ολλανδικά σύνορα.