Ο Πόλεμος των Άστρων στο Ντουμπάι

14.03.2008
Τι σου θυμίζει ο τεράστιος σφαιρικός ουρανοξύστης «μάτι» της νέας πλωτής πόλης ‘Waterfront City’ στο Ντουμπάι; Οι φανατικοί οπαδοί της κινηματογραφικής σειράς Star Wars σίγουρα θα δουν ένα Death Star επί γης...

Ο τεράστιος σφαιρικός ουρανοξύστης «μάτι» - που θα αποτελέσει σύμβολο της νέας πλωτής πόλης ‘Waterfront City’ στο Ντουμπάι - σίγουρα κάτι θα θυμίσει στους φανατικούς οπαδούς της επικής περιπέτειας επιστημονικής φαντασίας "Ο Πόλεμος των Άστρων".

O διάσημος αρχιτέκτονας Rem Koolhaas εμπνεύστηκε το τεράστιο οικοδόμημα των 44 ορόφων από τα Death Stars, τους διαστημικούς σταθμούς καταστροφής πλανητών, οι οποίοι έκαναν το ντεμπούτο τους στο 'Star Wars A New Hope' και στο 'Return of the Jedi'.

Το κτίριο θα είναι το «προπύργιο» μιας τεχνητής πόλης 1,5 δις τετραγωνικών μέτρων, πυκνοκατοικημένης όσο το Μανχάταν, η οποία θα χτιστεί πάνω σε ένα... "χειροποίητο" νησί στην ακτογραμμή του Ντουμπάι.

Η "Waterfront City" θα στεγάσει 1,5 εκατομμύριο κατοίκους - διπλασιάζοντας τον πληθυσμό του Ντουμπάι - και δημιουργώντας 1 εκατομμύριο νέες θέσεις εργασίας.

Η σφαίρα της Waterfront City έχει σχεδιαστεί να λειτουργήσει σαν μια "αυτόφωτη" τρισδιάστατη αστική γειτονιά. Θα περιέχει δε παρόμοιες μικρές οικιστικές σφαίρες, οι οποίες θα ενώνονται με κυλιόμενες σκάλες, που θα κινούνται μέσα σε μεγάλου μήκους μεταλλικούς αγωγούς.

Περισσότερα στο Office of Metropolitan Architecture http://www.oma.eu

ΧΤ