Μονοτυπίες του Μάρκου Καμπάνη στο ΜΙΕΤ

14.03.2008
Έκθεση του ζωγράφου Μάρκου Καμπάνη, με τίτλο «Μονοτυπίες», εγκαινιάζεται την Παρασκευή, 14 Μαρτίου 2008, ώρα 8.00 μ.μ., στο βιβλιοπωλείο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (Τσιμισκή 11, Θεσσαλονίκη). Πρόκειται για μια επιλογή μονοτυπιών από τα φοιτητικά, σχεδόν, χρόνια του καλλιτέχνη έως σήμερα.
Έκθεση του ζωγράφου Μάρκου Καμπάνη, με τίτλο «Μονοτυπίες», εγκαινιάζεται σήμερα Παρασκευή και ώρα 8.00 μ.μ., στο βιβλιοπωλείο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (Τσιμισκή 11, Θεσσαλονίκη). Πρόκειται για μια επιλογή μονοτυπιών από τα φοιτητικά, σχεδόν, χρόνια του καλλιτέχνη έως σήμερα.

Η μονοτυπία είναι μια τεχνική ανάμεσα στη ζωγραφική και τη χαρακτική. Θα μπορούσε να ορισθεί ως τυπωμένη ζωγραφική. Το τελικό έργο (που είναι μοναδικό, σε αντίθεση με τη χαρακτική, όπου έχουμε πανομοιότυπα αντίγραφα) είναι εκτύπωση, χωρίς όμως να υπάρχει πάντα η συνήθης μήτρα. Η ιστορικός τέχνης Ειρήνη Οράτη σημειώνει στον κατάλογο της έκθεσης: «Η πολλαπλότητα των εκτυπώσεων που προσφέρει η τεχνική της μονοτυπίας με την παραγωγή σχετικών, όχι όμως πανομοιότυπων τυπωμάτων που επιβάλει η χαρακτική, του δίνει την δυνατότητα να επεξεργαστεί το χρώμα κάθε φορά διαφορετικά, προσβλέποντας σε ένα νέο, συχνά απρόσμενο, αποτέλεσμα. Η προσθήκη άλλων χρωμάτων, η ενίσχυση, η αποδυνάμωση του μαύρου, τα ανοίγματα των τόνων μετά την πρώτη εκτύπωση, του δίνουν το έναυσμα να προχωρήσει, αξιοποιώντας με ποικίλους τρόπους το βασικό σχέδιο, μορφοποιώντας το κάθε φορά διαφορετικά. Έτσι, οι νέες συνθέσεις που προκύπτουν περιέχουν το στοιχείο του απροσδόκητου ακόμα και για τον ίδιο τον καλλιτέχνη, κάτι που μετατρέπεται αυτόματα σε αφορμή για περαιτέρω πειραματισμούς στις εκτυπώσει...»

Ο Μάρκος Καμπάνης γεννήθηκε το 1955, σπούδασε ζωγραφική στο Λονδίνο και έχει πραγματοποιήσει 12 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Εκτός από τη ζωγραφική, ασχολείται με τη χαρακτική, την αγιογραφία, την εικονογράφηση βιβλίων, την επιμέλεια εκθέσεων και εκδόσεων. Παράλληλα με την κυρίως δουλειά του, ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί συχνά την τεχνική της μονοτυπίας, είτε αυτόνομα είτε για να επεξεργαστεί παραλλαγές των έργων που φιλοτεχνεί.

Μάρκου Καμπάνη. Μονοτυπίες
14 Μαρτίου 2008 - 3 Μαϊου 2008
Ώρες λειτουργίας βιβλιοπωλείου: Δευτέρα, Τετάρτη,
Σάββατο 10:00 π.μ.-3:00 μ.μ.
Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή 10:00 π.μ.-9:00 μ.μ.
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 288.036