Τιμή ρεκόρ απέσπασε πίνακας του Ρούμπενς

12.07.2002
O πίνακας του Ρούμπενς "Η Σφαγή των Νηπίων " (The Massacre of the Innocents), αγοράστηκε από έναν πωλητή σπάνιων βιβλίων αντί του ποσού των 49,5 εκατ. λιρών σε δημοπρασία των Sotheby's του Λονδίνου.
O πίνακας του Ρούμπενς "Η Σφαγή των Νηπίων" (The Massacre of the Innocents), αγοράστηκε από έναν πωλητή σπάνιων βιβλίων αντί του ποσού των 76, 8 εκατομμυρίων δολλαρίων σε δημοπρασία των Sotheby's του Λονδίνου.

Η τιμή δεν ξεπέρασε μόνο τις προσδοκίες του οίκου, αλλά έσπασε και κάθε προηγούμενο ρεκόρ, καθώς ο πίνακας κέρδισε τον τίτλο του πιο ακριβού έργου που πωλήθηκε ποτέ σε δημοπρασία στη Βρετανία, σύμφωνα με την Artdaily.

Η τιμή του είναι η τρίτη μεγαλύτερη που καταγράφηκε ποτέ στις δημοπρασίες όλου του κόσμου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ταυτότητα του έργου πιστοποίηθηκε μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, ενώ μέχρι τότε όλοι το απέδιδαν στον ζωγράφο Γιαν βαν ντεν Χούκε, μαθητή του Ρούμπενς.

Ο πίνακας απεικονίζει πολύ δραματικά την εκτέλεση της διαταγής του βασιλιά Ηρώδη να σφαγιασθούν όλα τα νεογέννητα μωρά, ώστε να ανασταλεί η έλευση του Μεσσία. Ένταση και κίνηση βίαιης πάλης χαρακτηρίζει τις φιγούρες του πίνακα, καθώς οι μητέρες προσπαθούν να τραβήξουν τα βρέφη τους από τους στρατιώτες του Ηρώδη. Οι μορφές είναι φιλοτεχνημένες με πλαστικότητα και έκφραση.

Το άλλο σπουδαίο αντικείμενο της δημοπρασίας, το "Πορτρέτο Νεαρής Γυναίκας" του Ρέμπραντ, τελικά δεν πωλήθηκε, αν και οι προσφορές έφτασαν τις 8,8 εκατ. λίρες.