Η "Ιφιγένεια εν Αυλίδι" στο Ηρώδειο

21.08.2002
Μετά την επιτυχημένη πρεμιέρα στην Καβάλα, την επίσης επιτυχημένη συνέχεια στη Θάσο και στη Λαμία και το ανέβασμά της στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, όπου και καταχειροκροτήθηκε από το κοινό, η "Ιφιγένεια εν Αυλίδι" του Ευριπίδη σε παραγωγή του Εθνικού θεάτρου παρουσιάζεται την Παρασκευή 23 και το Σάββατο 24 Αυγούστου στο Ηρώδειο.
&00 Μετά την επιτυχημένη πρεμιέρα στην Καβάλα, την επίσης επιτυχημένη συνέχεια στη Θάσο και στη Λαμία και το ανέβασμά της στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, όπου και καταχειροκροτήθηκε από το κοινό, η "Ιφιγένεια εν Αυλίδι" του Ευριπίδη σε παραγωγή του Εθνικού θεάτρου παρουσιάζεται την Παρασκευή 23 και το Σάββατο 24 Αυγούστου στο Ηρώδειο.
Ο Κώστας Τσιάνος υπογράφει τη μετάφραση και τη σκηνοθεσία, ο Γιάννης Μετζικώφ τα σκηνικά και τα κοστούμια ενώ τους βασικούς ρόλους ερμηνεύουν οι Μαρία Σκουλά, Ακύλας Καραζήσης, Μαρία Κεχαγιόγλου, Αιμίλιος Χειλάκης, Φάνης Μουρατίδης, Νίκος Χατζόπουλος κ.α. Δίπλα τους ένας εικοσαμελής χορός και δεκατέσσερις στρατιώτες.

Στην αντιπολεμική αυτή τραγωδία, που πιθανόν είναι το τελευταίο έργο του μεγάλου τραγικού, καταδεικνύεται η πτώση των αξιών, των θεσμών και των δεσμών ως μέγιστα δεινά του πολέμου.
Η Ιφιγένεια, κόρη του Αγαμέμνονα και της Κλυταιμνήστρας, είναι το πρόσωπο που πρέπει να θυσιαστεί για να ξεκινήσει με ευνοικούς ανέμους η εκστρατεία των Ελλήνων στην Τροία.
Ο στρατός των Ελλήνων με αρχηγό τον Αγαμέμνονα είναι συγκεντρωμένος στην Αυλίδα. Με πρόφαση ότι θα παντρευτεί τον Αχιλλέα, ο Αγαμέμνονας καλεί την Ιφιγένεια και τη μητέρα της Κλυταιμνήστρα στο στρατόπεδο. Εκεί η Ιφιγένεια μαθαίνει την αλήθεια και αποφασίζει να θυσιαστεί για το καλό της εκστρατείας. Η θεά Αρτεμη, συμπονώντας τη μοίρα της, τη σώζει την τελευταία στιγμή, βάζοντας στη θέση της ένα ελάφι.

Στη συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στις 11 Ιουλίου ο σκηνοθέτης της παράστασης Κώστας Τσιάνος δήλωσε ενθουσιασμένος με τους συνεργάτες του, οι οποίοι είναι "οι νέοι ταλαντούχοι ηθοποιοί της χρυσής γενιάς μας". Οσο αφορά στο έργο ανέφερε ότι "Δύσκολα μπορούμε να δεχθούμε σήμερα αυτήν την τραγωδία του Ευριπίδη σαν ένα πατριωτικό δράμα και τη θυσία της Ιφιγένειας ως εθελοθυσία και υπέρτατο χρέος προς την πατρίδα. Αυτή είναι και η άποψη των συντελεστών της παράστασης και αυτό θέλουμε να μεταδώσουμε. Η Ιφιγένεια εν Αυλίδι θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί και ως τραγωδία των μεταστροφών. Οι ένδοξοι στρατηλάτες αλλάζουν από τη μία στιγμή στην άλλη. Ακόμα και η μελλοθάνατη Ιφιγένεια ενώ θα ικετεύσει για τη ζωή της και θα φωνάξει "Είναι τρελός όποιος το θάνατο εύχεται. καλύτερα κακή ζωή, παρά ωραίος θάνατος", όταν συνειδητοποιεί ότι το ανάκλητο της απόφασης του πατέρα της, επιθυμεί και αυτή το θάνατό της. Στο μεγαλύτερο μέρος του δράματος απομυθοποιείται ο τραγικός χαρακτήρας της εκστρατείας των Ελλήνων ενάντια στην Τροία. Η εκστρατεία ενάντια στην Τροία για τον Ευριπίδη δεν ήταν παρά μία βρώμικη υπόθεση".

Τρία αντιτορπιλικά συνθέτουν το σκηνικό της παράστασης, δημιούργημα του Γιάννη Μετζικώφ. "Με τον τρόπο θέλησα να φέρω το έργο πιο κοντά στο τέλος του 19ου αιώνα, ώστε να μας πιάσει το κρύο του πολέμου", ανέφερε ο κ. Μετζικώφ προσθέτοντας ότι έδωσε "ιδιαίτερη βαρύτητα στον χωρισμό των δύο κόσμων, των ανδρών και των γυναικών".

Δισυπόστατη είναι παράλληλα και η μουσική επένδυση του Δημήτρη Παπαδημητρίου. Η μουσική σύμφωνα με τον ίδιο τον συνθέτη θα είναι ζωντανή και συγχρόνως θα έρχεται και από αλλού.

Αλλες παραστάσεις:
27 Αυγούστου:Θεσσαλονίκη, Θέατρο Συκεών
30 Αυγούστου: Μουδανιά, Ανοιχτό Αμφιθέατρο Νέων Μουδανιών
2 Σεπτεμβρίου: Υμηττός, Θέατρο Βράχων Μελίνα Μερκούρη
11 Σεπτεμβρίου:Νίκαια, Κατράκειο.