Μινωιτών και Μυκηναίων γεύσεις στο Μπέρμινχαμ

11.07.2002
Μινωιτών και Μυκηναίων Γεύσεις είναι το θέμα της αρχαιολογικής έκθεσης που λειτουργεί στο Museum and Art Gallery του Μπέρμινχαμ. Σε διακόσια σαράντα οκτώ εκθέματα παρουσιάζεται το αποτέλεσμα ενός ερευνητικού αρχαιολογικού προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που στηρίζεται στις αναλύσεις που έγιναν σε πήλινα αγγεία ή θραύσματα αγγείων που προέρχονται από πολλές αρχαιολογικές θέσεις της Κρήτης, από τις Μυκήνες και τη Θήβα.
&00 Στην έκθεση παρουσιάζουν για πρώτη φορά στη Βρετανία η Α.Ε Προβολής της Ελληνικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς και η Πολιτιστική Ολυμπιάδα 2001 - 2004.

Σε διακόσια σαράντα οκτώ εκθέματα παρουσιάζεται το αποτέλεσμα ενός ερευνητικού αρχαιολογικού προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που στηρίζεται στις αναλύσεις που έγιναν σε πήλινα αγγεία ή θραύσματα αγγείων που προέρχονται από πολλές αρχαιολογικές θέσεις της Κρήτης, από τις Μυκήνες και τη Θήβα.

Σύμφωνα με τις χημικές αναλύσεις που έγιναν στα κατάλοιπα των τροφών που υπάρχουν στα αγγεία, στις διατροφικές συνήθειες των Μινωιτών και Μυκηναίων περιλαμβάνονταν το λάδι, το κρασί, οι ξηροί καρπό, τα σύκα, τα βότανα, τα μπαχαρικά και περισσότερο το κρέας παρά το ψάρι.

Τα εκθέματα, που προέρχονται κυρίως από τα Μουσεία της Κρήτης, αλλά και τα Μουσεία του Ναυπλίου και της Θήβας καθώς και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας είναι: Πήλινα αγγεία στα οποία έγιναν οι αναλύσεις, χάλκινα, σκελετικό υλικό, στο οποίο έγιναν αναλύσεις DNA, σε συνδυασμό με τις αναλύσεις των αγγείων, οστά ζώων και όστρεα.

Ενότητες της έκθεσης :
1. Τι παρήγαγαν ;
2. Τι μαγείρευαν στις χύτρες τους;
3. Τι έπιναν;
4. Μία σύνθεση φαγητού και ποτού
5. Είμαστε ό,τι τρώμε

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 7 Ιανουαρίου 2003.