Οι Αχαρνής του Γιώργου Αρμένη στο Ηρώδειο

03.07.2002
Την κωμωδία του Αριστοφάνη Αχαρνής παρουσιάζει στις 7 και 8 Ιουλίου το Φεστιβάλ Αθηνών στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού με το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Βέροιας σε σκηνοθεσία Γιώργου Αρμένη, ο οποίος ερμηνεύει και τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Δικαιόπολη
Την κωμωδία του Αριστοφάνη Αχαρνής παρουσιάζει στις 7 και 8 Ιουλίου το Φεστιβάλ Αθηνών στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού με το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Βέροιας σε σκηνοθεσία Γιώργου Αρμένη, ο οποίος ερμηνεύει και τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Δικαιόπολη.

Η σχέση του Γιώργου Αρμένη με την Αττική Κωμωδία και ειδικά με τον Αριστοφάνη ξεκίνησε το 1967, στο ανέβασμα της Λυσιστράτης με τον Κάρολο Κουν, που έκανε πρεμιέρα στο Aldwych Theatre του Λονδίνου.
Ο ίδιος πιστεύει για την προσωπική του πορεία στο έργο του Αριστοφάνη: "Ως ηθοποιός, σκηνοθέτης και χορογράφος μέλημά μου ήταν και είναι η αναζήτηση της έκφρασης στην καθημερινότητα κι ο τρόπος ζωής τόσο στην επαρχία όσο και στα αστικά κέντρα. Αναζητώ επίμονα και σχολαστικά κινήσεις, αντιδράσεις, ήχους, σιωπές, φωνές, που είχαν περάσει από εκατοντάδες παρελθόντα χρόνια, φθάνοντας στο σύγχρονο άνθρωπο. ΄Εγνοιά μου ήταν και είναι ο ζωντανός Αριστοφάνης, όχι ο σκονισμένος στα ράφια των βιβλιοθηκών. Ο Αριστοφάνης που έγραψε στον ίδιο τόπο και κάτων από τον ίδιο ουρανό, που εμείς ζούμε σήμερα. Σε αυτό το σταυροδρόμι που ενώνει τη Δύση με την Ανατολή."

Οι Αχαρνής παρουσιάζονται σε μετάφραση Νίκου Αναστασόπουλου, σκηνοθεσία Γιώργου Αρμένη, σκηνικά Αριάδνης Βοζάνη, κοστούμια Μπιάνκας Νικολαρέζη, χορογραφίες Βάλιας Παπαχρήστου και Φώτη Νικολάου, μουσική και ελεύθερη απόδοση χορικών Διονύση Τσακνή, ο οποίος μάλιστα θα ερμηνεύσει και τα τραγούδια στην παράσταση και μουσική διδασκαλία Μάρω Θεοδωράκη. Βοηθός σκηνοθέτη είναι η Μαρία Συριανού, βοηθός σκηνογράφου η Πολυτίμη Κυριακοπούλου και βοηθός ενδυματολόγου η Νίκη Τριανταφυλλίδη.

Μαζί με το Γιώργο Αρμένη πρωταγωνιστούν ακόμη ο Νίκος Μπουσδούκος, ο Ντίνος Καρύδης, ο Βασίλης Χαλακατεβάκης, Κώστας Μπάρας, Παναγιώτης Βασιλειάδης, Φώτης Μακρής, Γεράσιμος Μαύρος, Χρήστος Ασλανίδης, Βιβή Νικοπούλου, Μαρία Συριανού, Νικολέτα Φιλοσόγλου, Δημήτρης Διακοσάββας, Βασίλης Πουλάκος, Νίκος Γιαλελής, Μάκης Κυρλής.

Αλλες παραστάσεις:
30 Αυγούστου: Ολυμπία
18, 19, 20 Σεπτεμβρίου: Φεστιβάλ Πάτρας