"LP show" στο Μουσείο Andy Warhol

25.06.2002
Τα Μουσείο Andy Warhol στο Pitsburgh, θέλοντας να αναδείξει το μέσο που έφερε σε επαφή τη ζωγραφική με τη μουσική, φιλοξενεί την έκθεση The LP show, που θα διαρκέσει έως τις 18 Αυγούστου 2002 και τη διοργάνωση της οποίας ανέλαβε η Exit Art Gallery της Νέας Υόρκης.
Πριν τα MP3s και τα CDs, οι δίσκοι βινυλίου τυλίγονταν σε χαρτί και απλές θήκες από χαρτόνι.
Μόλις το 1939, ένας νεαρός γραφίστας από την εταιρία Columbia Records, ο Alex Steinweiss, σκέφτηκε ότι το απλό χαρτονένιο κάλυμμα θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν ζωγραφικός καμβάς που με δημιουργικό και ευρηματικό τρόπο θα διαφήμιζε το περιεχόμενο κι έτσι γεννήθηκε για πρώτη φορά το έγχρωμο εξώφυλλο που σήμερα ξέρουμε.

Τα Μουσείο Andy Warhol στο Pitsburgh της Pennsylvania, θέλοντας να αναδείξει το μέσο που έφερε σε επαφή τη ζωγραφική με τη μουσική, φιλοξενεί την έκθεση The LP show, που θα διαρκέσει έως τις 18 Αυγούστου 2002 και τη διοργάνωση της οποίας ανέλαβε η Exit Art Gallery της Νέας Υόρκης.
Κατά την Artdaily, τα εξώφυλλα που θα παρουσιαστούν είναι περισσότερα από 2000 και συγκεντρώθηκαν επιλεκτικά μέσα από περίπου 50 συλλογές.

Στον 7ο όροφο του Μουσείου, το LP show διανύει μια διαδρομή από τη γέννηση της τέχνης του εξωφύλλου στα 1940, έως τα σύγχρονα γραφικά που ακολούθησαν την άνοδο του Compact Disk.
Κατά τη διάρκεια του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα, το εξώφυλλο των δίσκων είχε πλέον παγιωθεί ως ένα ξεχωριστό είδος τέχνης με εξαιρετικά ευρεία κυκλοφορία.

Τα εξώφυλλα που εκτίθενται στο LP Show επιλέχθησαν αποκλειστικά με κριτήριο το design τους και είναι οργανωμένα στους χώρους της έκθεσης όχι χρονολογικά, αλλά θεματικά.
Χρησιμοποιώντας αυτό το οπτικό υλικό, οι διοργανωτές της έκθεσης επιχειρούν να ανιχνεύσουν την αναμφισβήτητα τεράστια επίδραση που οι καλλιτέχνες αυτού του είδους άσκησαν στη λαϊκή κουλτούρα της μεταπολεμικής περιόδου.