Ενα εικαστικό ταξίδι από το Μουσείο Φρυσίρα

04.06.2002
Σ΄ ένα καινούριο Εικαστικό Ταξίδι μας προσκαλεί από την Τετάρτη 3 Ιουλίου 2002 το Μουσείο Φρυσίρα ανανεώνοντας τη μόνιμη έκθεσή του με νέα έργα από τα 3.000 των συλλογών του, σε μία 3η πρόταση - προσέγγιση της σύγχρονης ευρωπαϊκής ζωγραφικής.
&00 Σ΄ ένα καινούριο "Εικαστικό Ταξίδι" μας προσκαλεί από την Τετάρτη 3 Ιουλίου 2002 το Μουσείο Φρυσίρα ανανεώνοντας και πάλι τη μόνιμη έκθεσή του με νέα έργα από τα 3.000 των συλλογών του, σε μία 3η πρόταση - προσέγγιση της σύγχρονης ευρωπαϊκής ζωγραφικής.

Το Μουσείο Φρυσίρα επιδιώκει να ιχνηλατήσει την περιπέτεια της ανθρώπινης μορφής στη σύγχρονη ζωγραφική, παρουσιάζοντας ορισμένους από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της. Και σ' αυτήν την γ' ενότητα λοιπόν, ο κύριος άξονας σημαντικών, σύγχρονων Ευρωπαίων δημιουργών εξακολουθεί να πρωταγωνιστεί : ο κατεξοχήν εξπρεσιονιστής - εκπρόσωπος της Σχολής του Λονδίνου Frank Auerbach, ο βρετανός ποπαρτίστας Peter Blake, ο δηκτικός "ζωγράφος των πόλεων" από την Αργεντινή Antonio Segui, ο μαγικός ρεαλιστής - πολίτης του κόσμου Pat Andrea, ο ισπανός Edouardo Arroyo με τη χιουμοριστική του γεωμετρικότητα, ο γάλλος Jean Rustin με τις ιδιότυπες και συγκινητικές μορφες του...
Ολοι αυτοί βέβαια σε γόνιμο διάλογο πάντα με τους Παναγιώτη Τέτση, Τζον Χριστοφόρου, Μάκη Θεοφυλακτόπουλο καθώς το Μουσείο Φρυσίρα επιδιώκει να προβάλει την εντόπια σύγχρονη εικαστική δημιουργία την στην ευρύτερη "περιρρέουσα ατμόσφαιρα" της ευρωπαϊκής ιστορίας της τέχνης.

H ιδιαιτερότητα της τρίτης αυτής ενότητας της μόνιμης συλλογής του μουσείου έγκειται στην έμφαση που αυτή δίνει στην παρουσίαση συγχρόνων εικαστικών της χώρας μας. Είναι η γενιά του '80, οι νεότεροι Ελληνες και -ως επί το πλείστον γαλλοτραφείς καλλιτέχνες, που, ολοκληρώνοντας τις σπουδές τους στην Α.Σ.Κ.Τ μαθήτευσαν στη συνέχεια στα εργαστήρια των δασκάλων της Ecole Nationale Superieure des Beaux Arts στο Παρίσι για να επιστρέψουν αργότερα με τις ενθουσιώδεις ιδέες και εμπειρίες τους: Εδουάρδος Σακαγιάν, Τάσος Μισούρας, Μιχάλης Μανουσάκης, Αλέξης Βερούκας κ.α. Δίπλα σ' αυτούς, κάποιοι πολλά υποσχόμενοι , νέοι βλαστοί της δεκαετίας του '90 και της τελευταίας μόλις γενιάς: Θεόφιλος Κατσιπάνος, Μανόλης Μπιτσάκης, Νικόλαος Μόσχος.

Ταυτόχρονα, κοντά στους Ελληνες δημιουργούς του '80 και του '90, κάποιες αξιοσημείωτες περιπτώσεις ευρωπαίων συνομηλίκων τους: Clive Smith, Stephen Conroy, Stephen Champers, Andrea Martinelli, Marc Desgrandchamps, Simon Pasiekam Celia Paul, Semtaki Benyonnes, Djamel Tatah, Paul de Pignol και τόσοι άλλοι "θιασώτες" μιας ζωγραφικής με θέμα τον άνθρωπο.

Σημειώνεται τέλος ότι λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος του κοινού, η έκθεση του Andrea Martinelli Δεός της Μορφής που παρουσιάζεται στο κτίριο των περιοδικών εκθέσεων, πρόκειται να παραταθεί έως την Κυριακή 30 Ιουνίου.