H παράσταση: Το θέμα της απώλειας αγγίζει ο Γιάννης Μαυριτσάκης στο πρώτο του θεατρικό έργο, «Το Τυφλό σημείο». Πριν να γίνει γνωστός στη χώρα μας ως συγγραφέας, ο Μαυριτσάκης «εντοπίστηκε» από το Ευρωπαϊκό Εργαστήρι Μετάφρασης (Atelier Européen de la Traduction). «Το τυφλό σημείο» επιλέχθηκε το 2006 ομόφωνα από την εκδοτική επιτροπή του ΑΕΤ για να ενταχθεί στη σειρά LabelEuropa. Από τότε μεταφράστηκε στα γαλλικά και στα αγγλικά, ενώ μεταφράσεις του ετοιμάζονται στα ιταλικά και στα ρουμάνικα. Τον προσεχή Οκτώβριο πρόκειται να παρουσιαστεί στο Φεστιβάλ Intercity της Φλωρεντίας.
Στην Ελλάδα ανεβαίνει για πρώτη φορά από το Θέατρο ΠΟΡΕΙΑ σε σκηνοθεσία Μάρθας Φριντζήλα. Τα σκηνικά - Κοστούμια και η μουσική είναι του Βασίλη Μαντζούκη, ενώ οι φωτισμοί της Μελίνας Μάσχα.
Παίζουν οι: Πολυξένη Ακλίδη, Γιάννης Αναστασάκης, Δημοσθένης Ελευθεριάδης, Δημήτρης Κουρούμπαλης, Τάνια Παπαδοπούλου, Απόστολος Πελεκάνος, Δημήτρης Τάρλοου, Γαλήνη Χατζηπασχάλη.
Το έργο:
Ο θάνατος του άντρα της προκάλεσε στη Νίκη ισχυρό σοκ. Από τη στιγμή εκείνη δε βρίσκει το κουράγιο να προχωρήσει, να δουλέψει, να συνεχίσει, παρότι οι βασικές, βιοτικές της ανάγκες δεν την εγκαταλείπουν : ανάγκη τροφής, σεξουαλικής επαφής, ανάγκη συντρόφου. Βρίσκεται ακριβώς στη μέση. Ταλαντεύεται από το παρόν στο παρελθόν, από το ορατό στο αόρατο, από τον κόσμο των νικητών στον κόσμο των ηττημένων των ξένων, των άτυχων, των απελπισμένων, των αποκλεισμένων που πληθύνονται απειλητικά όλο και περισσότερο. Αυτήν την ταλάντευση παρακολουθεί το έργο, την αργή αλλά σταθερή μετατόπιση της ηρωίδας, μιας καθ’ όλα ενταγμένης στο κοινωνικό σύνολο γυναίκας, από τον ένα κόσμο στον άλλο.
Η γνώμη μας:
Το σπονδυλωτό αυτό έργο του Γιάννη Μαυριτσάκη αποτελεί μία βύθιση στην ανθρώπινη ψυχή. Χωρίς τραγικότητες και υπέρμετρες συγκινήσεις, προσπαθεί με ένα υποδόριο και πικρό χιούμορ (σοφή επιλογή, διαφορετικά το έργο θα ήταν ένα μαύρο μελό) να αναδείξει το Τυφλό Σημείο της ηρωίδας του (Τυφλό σημείο είναι ένα μέρος του οπτικού πεδίου, που σύμφωνα με την επιστήμη της βιολογίας μένει πάντα αόρατο και συμπληρώνεται με δεδομένα του εγκεφάλου μας ώστε να μη γίνεται αντιληπτό).
Η σκηνοθεσία της Μάρθας Φριντζήλα είναι τολμηρή και μολονότι παρουσιάζει κάποια προβλήματα στο ρυθμό της, σε πολλά σημεία ανατρεπτική. Η σκηνοθέτις παρατηρεί από μακριά τη Νίκη, μία γυναίκα βουτηγμένη σε αφόρητο πένθος μετά την απώλεια του άνδρα της και αναδεικνύει την αντίφαση που της επιτάσσει η ζωή: τη συνέχεια μέσα στο κλίμα του θανάτου.
Η Πολυξένη Ακλίδη έδωσε μία έξοχη ερμηνεία ενσαρκώνοντας την Νίκη, που θολωμένη και ζαλισμένη συνεχίζει να ζει προσπαθώντας να ξεπεράσει το θάνατο. Παίρνει άδεια από τη δουλειά της και μάταια προσπαθεί να βρει παρηγοριά στα πρόσωπα των ξένων. Η απανθρωπιά, η αλητεία, η υποκρισία που κυριαρχούν την κάνουν να συνειδητοποιήσει την πραγματικότητα και την οδηγούν τελικά στο απονενοημένο διάβημα.
Ο Δημήτρης Τάρλοου στο ρόλο του Χασάπη, ο Γιάννης Αναστασάκης σαν αποκρουστικός χήρος, προστάτης νεαρών γυναικών, οι δύο νεαροί αλήτες που με όπλο τη βία περιφέρονται άσκοπα (Δημήτρης Κουρούμπαλης και Απόστολος Πελεκάνος), η Γαλήνη Χατζηπασχάλη στο ρόλο της νεαρής άτυχης εκδιδόμενης κοπέλας και ο Δημοσθένης Ελευθεριάδης ως σύγχρονος τραπεζικός, φωτίζουν πειστικότατα διαφορετικές όψεις της ορατής και αόρατης όψης της καθημερινότητάς μας περιτριγυρίζοντας την ηρωίδα και βάζουν ο καθένας χωριστά το δικό του λιθαράκι στην εξέλιξη του έργου.
Οι μόνες μας ενστάσεις περιορίζονται στο ρόλο της Τάνιας Παπαδοπούλου ως κυρίας που πουλά χαρτομάντηλα στα φανάρια, καθώς τον βρήκαμε κουραστικό και σε πολλά σημεία περιττό.
Ιnfo:
Θέατρο ΠΟΡΕΙΑ Τρικόρφων 3-5 & 3ης Σεπτεμβρίου 69
τηλ. : 210.8210991.
Ημέρες παραστάσεων:
Πέμπτη +Παρασκευή 21.15 Κυριακή 19.30
Τιμές εισιτηρίων : 20€ + 14€ φοιτητικό
Γεωργία Οικονόμου
[email protected]
Το σπονδυλωτό αυτό έργο του Γιάννη Μαυριτσάκη αποτελεί μία βύθιση στην ανθρώπινη ψυχή. Χωρίς τραγικότητες και υπέρμετρες συγκινήσεις, προσπαθεί με ένα υποδόριο και πικρό χιούμορ (σοφή επιλογή, διαφορετικά το έργο θα ήταν ένα μαύρο μελό) να αναδείξει το Τυφλό Σημείο της ηρωίδας του