Η Aπολιθωμένη Zωή εντάσσεται στα πλαίσια του εγχειρήματος του Κωνσταντίνου Ρωμανού για τη συγκρότηση μιας φιλοσοφικής ανθρωπολογίας που εστιάζεται στις λειτουργίες της αίσθησης και της διαίσθησης.
Με αφετηρία την Φιλοσοφία της Ζωής του Μπερξόν, ο συγγραφέας επιχειρεί την ερμηνεία νεώτερων ανακαλύψεων της βιολογίας και την κριτική των ποσοτικών μεθόδων των θετικών επιστημών, ιδιαίτερα όπου αυτές επεκτείνονται στις επιστήμες του Ανθρώπου.
Κεντρικός άξονας του βιβλίου είναι η ανθρώπινη κατάσταση στο πλαίσιο του μηχανιστικού πολιτισμού και το κατ' εξοχήν νεωτερικό φαινόμενο της ποσοτικοποίησης της ποιότητας, που αναδεικνύεται ως κυρίαρχη μορφή αλλοτρίωσης του παρόντος.
Οι διάφορες ενότητες του βιβλίου περιέρχονται τόσο διαφορετικών θεμάτων, όπως την εξέλιξη μορφής και λειτουργίας των εμβίων όντων ως μαθησιακή διαδικασία, την αλληλοσυμπληρωματική απόκτηση γνώσεων μέσω των δύο ημισφαίριων του εγκεφάλου, την εξελικτική διαστρωμάτωση του εγκεφάλου και τις νευροφυσιολογικές προϋποθέσεις της διάνοιας του ενστίκτου και της διαίσθησης.
Περαιτέρω την γέννηση της "ψυχοφυσικής" μεθόδου μετρήσεως τον περασμένο αιώνα, τις ανθρωπολογικές επιπτώσεις των διαδικασιών ποσοτικοποίησης, ομογενοποίησης και αντικειμενοποίησης που εστιάζονται στο σύμβολο του νεκρού χώρου του Νεύτωνα και σε αντιπαράθεση με αυτό τον ποιοτικό, ανισότροπο ζωντανό χώρο των αρχαίων Ελλήνων.
Το τελευταίο μέρος του βιβλίου αφιερώνεται στην ψηφιακή τεχνολογία ως μεταμοντέρνα εξέλιξη της ποσοτικοποίησης, τις γνωσιολογικές προϋποθέσεις του κυβερνοχώρου, τη σχέση ειδώλου- πραγματικότητας, το ψευδές άπειρο της προσομοίωσης με την απώλεια της διάστασης του βάθους και μ' αυτήν της δυνατότητας για κριτική.
Ελληνικά Γράμματα
Τίτλος: Η απολιθωμένη ζωή. Η κυριαρχία της ποσότητας στη μηχανιστική κοσμοθεώρηση
Συγγραφέας: Κωνσταντίνος Ρωμανός
Σελίδες: 179
ISBN: 960-406-076-7
Η Aπολιθωμένη Zωή του Κωνσταντίνου Ρωμανού εντάσσεται στα πλαίσια του εγχειρήματος του συγγραφέα για τη συγκρότηση μιας φιλοσοφικής ανθρωπολογίας που εστιάζεται στις λειτουργίες της αίσθησης και της διαίσθησης. Με αφετηρία την Φιλοσοφία της Ζωής του Μπερξόν επιχειρεί την ερμηνεία νεώτερων ανακαλύψεων της βιολογίας και την κριτική των ποσοτικών μεθόδων των θετικών επιστημών, ιδιαίτερα όπου αυτές επεκτείνονται στις επιστήμες του Ανθρώπου.