Ο Δον Κιχώτης το κορυφαίο έργο όλων των εποχών!

08.05.2002
Διακεκριμένοι συγγραφείς ψήφισαν τον Δον Κιχώτη του Μιγκέλ ντε Θερβάντες ως το καλύτερο λογοτεχνικό έργο που έχει γραφτεί ποτέ! Το κορυφαίο αυτό έργο του Ισπανού συγγραφέα, που αφηγείται τις περιπέτειες ενός ιδιόρρυθμου ιππότη, συγκέντρωσε 50% περισσότερες ψήφους από οποιοδήποτε άλλο λογοτεχνικό έργο ξεπερνώντας άλλα έργα όπως εκείνα του Ντοστογιέφσκι, του Τολστόι και του Σαίξπηρ!
Διακεκριμένοι συγγραφείς ψήφισαν τον Δον Κιχώτη του Μιγκέλ ντε Θερβάντες ως το καλύτερο λογοτεχνικό έργο που έχει γραφτεί ποτέ!
Σύμφωνα με το BBC, το κορυφαίο αυτό έργο του Ισπανού συγγραφέα, που αφηγείται τις περιπέτειες ενός ιδιόρρυθμου ιππότη, συγκέντρωσε 50% περισσότερες ψήφους από οποιοδήποτε άλλο λογοτεχνικό έργο ξεπερνώντας άλλα έργα, όπως εκείνα του Ντοστογιέφσκι, του Τολστόι και του Σαίξπηρ! Ο Μεξικανός συγγραφέας, Κάρλος Φουέντες, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο Θερβάντες είναι "ο πατέρας της λατινοαμερικανικής λογοτεχνίας".

Εκατό συγγραφείς, ανάμεσα στους οποίους ο Μίλαν Κούντερα, ο Σαλμάν Ρουσντί, ο Ναντίν Γκορντιμέρ και ο Κάρλος Φουέντες κλήθηκαν από το Ινστιτούτο Νόμπελ να φτιάξουν μία λίστα με τα κορυφαία έργα όλων των εποχών. Στην λίστα αυτή -στην οποία πρώτος είναι ο Δόν Κιχώτης- συναντούμε τέσσερα έργα του Ντοστογιέφσκι, τρία έργα του Σαίξπηρ, του Κάφκα και του Τολστόι και δύο του Φωκνέρ, του Φλωμπέρ, του Μαρκέζ και Τόμας Μαν και της Βιρτζίνια Γουλφ. Σκοπός της ψηφοφορίας ήταν η προώθηση της λογοτεχνίας απέναντι στην τηλεόραση, στο κινηματογράφο και των ηλεκτρονικών παιχνιδιών.