Η Σοφία Καραλέκα στην Τερρακόττα

19.04.2002
Η Σοφία Καραλέκα δημιουργεί ακαθόριστους και ασαφείς χώρους, δίχως προοπτική, κατοικημένους από ίχνη ανθρώπινης παρουσίας. Με μια εσκεμμένα naive διάθεση και κάποια δόση χιούμορ, κωδικοποιεί τον πραγματικό κόσμο καταγράφοντας τις εικόνες της μνήμης της και τα προσωπικά της βιώματα.
Η τελευταία δουλειά της Σοφίας Καραλέκα παρουσιάζεται στις 23 Απριλίου στην αίθουσα Τέχνης Τερρακόττα στη Θεσσαλονίκη/TinT.
Η Σοφία Καραλέκα σπούδασε ζωγραφική και χαρακτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, χαρακτική στη Βασιλική Ακαδημία της Χάγης και έκανε με υποτροφία μεταπτυχιακή καλλιτεχνική έρευνα στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Ουτρέχτης. Εχει στο ενεργητικό της πέντε ατομικές εκθέσεις και συμμετοχή σε δεκαεννέα ομαδικές εκθέσεις.
Η Σοφία Καραλέκα δημιουργεί ακαθόριστους και ασαφείς χώρους, δίχως προοπτική, κατοικημένους από ίχνη ανθρώπινης παρουσίας. Με μια εσκεμμένα naive διάθεση και κάποια δόση χιούμορ, κωδικοποιεί τον πραγματικό κόσμο καταγράφοντας τις εικόνες της μνήμης της και τα προσωπικά της βιώματα. Παίρνοντας σαν αφετηρία τη βασική αρχή των collages, τοποθετεί σε πανί διάφορα χαρτιά και επεμβαίνει πάνω τους με παιδική ελευθερία. Παστέλ, κάρβουνα και ακρυλικά χτίζουν τις δισδιάστατες επιφάνειες χαρίζοντας ματιέρα στα έργα. Τα τυχαία επεισόδια όχι μόνο διατηρούνται, αλλά τροποποιούνται με αυτούσια πλαστικά στοιχεία. Οι ευδιάκριτες πτυχώσεις των επικολλημένων υλικών, οι ενώσεις των σκισμένων χαρτιών, και τα ακανόνιστα σχήματα των τελικών συνθέσεων γίνονται μάρτυρες μιας αυθόρμητης αισθητικής έκφρασης που δεν επιδέχεται περιορισμούς και προμελέτη.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 18 Μαΐου
Ωρες λειτουργίας; 10 -14.30 καθημερινά εκτός Κυριακής και 18.00- 21.00 κάθε Τρίτη Πέμπτη Παρασκευή