"Λεντς" του Μπύχνερ στο σανίδι!

25.02.2010
Ένα από τα σπουδαιότερα κείμενα της κεντροευρωπαϊκής λογοτεχνίας, η νουβέλα «Λεντς» του Γκέοργκ Μπύχνερ, παρουσιάζεται στον Χώρο Ιστορικής Μνήμης 1941-44 / Μέγαρο Εθνικής Ασφαλιστικής.
Ένα από τα σπουδαιότερα κείμενα της κεντροευρωπαϊκής λογοτεχνίας, η νουβέλα «Λεντς» του Γκέοργκ Μπύχνερ, παρουσιάζεται στον Χώρο Ιστορικής Μνήμης 1941-44 / Μέγαρο Εθνικής Ασφαλιστικής.

Το εξαιρετικό αυτό κείμενο αποδίδεται από τη σκοπιά δύο αφηγητών και ενός μουσικού, ως ένα ταξίδι του ήρωα στο εσωτερικό της ύπαρξης του, προς την κατεύθυνση του θεάτρου της διαμεσολάβησης μέσα από τεχνικές δραματοθεραπείας. Το «σημαντικότερο αφήγημα της Γερμανικής γλώσσας» κατά τον Hans Mayer, αποτελεί το καλύτερο μέσον κάθαρσης ενός χώρου που χρησιμοποιήθηκε ως τόπος κράτησης κατά τη Γερμανική κατοχή.

Η νουβέλα «Λεντς», που θεωρείται το πρώτο νεωτερικό αφήγημα, παρακολουθεί είκοσι ημέρες από τη ζωή του ποιητή Γιάκομπ Λεντς, σύγχρονου του Γκαίτε, από τους πρωτεργάτες του κινήματος «Θύελλα και ορμή». Ο Μπύχνερ (Georg Büchner, 1813-1837) ασχολήθηκε με τη «περίπτωση του ποιητή Λεντς» τόσο για λόγους προσωπικούς, όσο και χάρη στην λογοτεχνική / αισθητική συγγένεια μαζί του, δημιουργώντας ένα έργο που εκτείνεται από την αυθεντική πιστότητα έως την απόλυτη επινόηση. Επιτυγχάνει για πρώτη φορά στα λογοτεχνικά χρονικά την ποιητική σύνδεση της διαταραγμένης ψυχής με την φύση που την περιβάλλει. Κινείται ανάμεσα στα όρια του ρομαντισμού και του ρεαλισμού, με μια γλώσσα ιμπρεσιονιστικής οξύτητας και εκλεπτυσμένης ενάργειας, σε επιστημονικά ακριβές ύφος. Η νουβέλα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΑΓΡΑ σε μετάφραση Αλέξανδρου Ίσαρη.

Ο χώρος της παράστασης
Το 1934, η Εθνική Ασφαλιστική έχτιζε στο κέντρο της Αθήνας στην οδό Κοραή το δικό της μέγαρο. Το κτίριο της οδού Κοραή ωστόσο έμελλε να έχει τη δική του πολυκύμαντη ιστορία. Το 1941 επιτάχθηκε από τους Γερμανούς κατακτητές και τα αντιαεροπορικά καταφύγια του υπογείου χρησιμοποιήθηκαν ως κρατητήρια. Η εταιρεία στην επέτειο των 100 της χρόνων, το 1991, αναστύλωσε και συντήρησε αυτά τα κρατητήρια. Με αίτησή της ο χώρος που ονομάστηκε «χώρος ιστορικής μνήμης 1941-44», κηρύχθηκε «Ιστορικό, Διατηρητέο Μνημείο» από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού στις 31 Ιανουαρίου 1991. Από το Μάιο του 2008, μετά από νέα συντήρηση για να προφυλαχθούν τα ευρήματα από την υγρασία, ο χώρος είναι και πάλι ανοιχτός για το κοινό, φιλοξενώντας και θεατρικές παραστάσεις.

Μετάφραση: Αλέξανδρος Ίσαρης
Σκηνοθεσία - Διαμόρφωση Σκηνικού χώρου: Στέλιος Κρασανάκης
Ενδυματολογία: Κοσμάς Πανωρίδης
Μουσική: Λάμπρος Πηγούνης
Συνεργάτης Σκηνοθέτη: Βασιλική Δημητρακοπούλου
Φωτογραφίες: Τατιάνα Μπόλαρη
Ερμηνεύουν: Βασίλης Μαργέτης & Μαρία Πίγκου
Συμμετέχει ζωντανά ο μουσικός Λάμπρος Πηγούνης


Info:
Τι:
«LENZ» του Georg Büchner
Διάρκεια Παραστάσεων: 2/3 - 25/5
Που: Χώρος Ιστορικής Μνήμης 1941-44 / Μέγαρο Εθνικής Ασφαλιστικής, Κοραή 4 (πρώην κρατητήρια Κομαντατούρ)

Ημέρες και ώρες: Δευτέρα & Τρίτη στις 21.15
Διάρκεια: 70΄
Τιμές Εισιτηρίων: 20 € & 15 € (φοιτητικό/νεανικό)
Κρατήσεις: 210.72.58.741