Έκθεση του Stephen Antonakos στη Θεσσαλονίκη

22.02.2010
Από το Σάββατο, 20 Φεβρουαρίου 2010, οι Kalfayan Galleries, Προξένου Κορομηλά 43, Θεσσαλονίκη, παρουσιάζουν την ατομική έκθεσης του Stephen Antonakos, η οποία φέρει τον τίτλο "Concrete Color".

Από το Σάββατο, 20 Φεβρουαρίου 2010, οι Kalfayan Galleries, Προξένου Κορομηλά 43, Θεσσαλονίκη, παρουσιάζουν την ατομική έκθεσης του Stephen Antonakos, η οποία φέρει τον τίτλο "Concrete Color".

Στην έκθεση, θα παρουσιαστεί μία επιλογή αντιπροσωπευτικών έργων (σχέδια και κολάζ) από την περίοδο του Βερολίνου (1980), η οποία θεωρείται από τα πιό τολμηρά και πολύχρωμα κεφάλαια της πορείας του καλλιτέχνη.

Γνωστός διεθνώς ήδη από το 1960 για τον επαναπροσδιορισμό της χρήσης του neon σε αφαιρετικές γεωμετρικές φόρμες γλυπτών, Panels, και δημόσια έργα, ο Αντωνάκος έχει δημιουργήσει έργα σε χαρτί, τα οποία είναι εξίσου σημαντικά με τα neon γλυπτά του και εκφράζουν τους ίδιους προβηματισμούς σχετικά με το χώρο και το φως.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Βερολίνο το 1980 με υποτροφία του DAAD, ο Αντωνάκος εργάζεται με κομμάτια χαρτιού τα οποία έχει φέρει μαζί του από την Αμερική. Στη γερμανική πρωτεύουσα, κάτω από το παγωμένο βορινό φως, ο καλλιτέχνης σκίζει και κόβει το χαρτί σε διάφορα γεωμετρικά σχήματα, τα οποία επικολλά μεταξύ τους σε διάφορα επίπεδα.

Τα χρώματά τους έχουν μία σχεδόν απτή παρουσία. Ο καλλιτέχνης παραγγέλνει την κατασκευή ειδικών ποιοτήτων χαρτιού με έντονα χρώματα και μεγάλο βάρος, τα οποία δημιουργούνται από ειδικές χρωστικές ουσίες και βαμβακερές ίνες. Στα σχέδιά του με χρωματιστά μολύβια πάνω σε ημιδιάφανη περγαμηνή (vellum) αντικατοπτρίζονται επίσης οι βασικοί πειραματισμοί του Antonakos σχετικά με το φως και το χρώμα και την εμπειρική βίωσή τους από το θεατή μέσα στο χώρο.

Ο Stephen Antonakos, ο οποίος ζει και εργάζεται σην Νέα Υόρκη, είναι ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες καλλιτέχνες με διεθνή καταξίωση. Έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 250 ομαδικές εκθέσεις και περισσότερες από 100 ατομικές εκθέσεις, ενώ μεγάλος αριθμός δημόσιων έργων του βρίσκεται στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ιαπωνία. Το 2007 παρουσιάστηκε μεγάλη αναδρομική έκθεση του καλλιτέχνη στο Μουσείο Μπενάκη στην Πειραιώς (2007-2008) και το 2009 το ΕΜΣΤ (Ωδείο Αθηνών) παρουσίασε την έκθεση 'Stephen Antonakos - Ταξίδι. Ένα έργο σε 72 ενότητες’. Το ίδιο έτος οι Kalfayan Galleries της Αθήνας παρουσίασαν την έκθεση ‘New Wall Works’ με τέσσερα νέα επιτοίχια γλυπτά-neon μεγάλων διαστάσεων.

Stephen Antonakos - "Concrete Color"
Kalfayan Galleries, Θεσσαλονίκη

Εγκαίνια: Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010, 12.00 - 15.00
Διάρκεια έκθεσης: 20 Φεβρουαρίου - 3 Απριλίου 2010

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ:
Δευτέρα, Τετάρτη και Σάββατο: 10.00 - 15.00
Τρίτη, Πέμπτη & Παρασκευή: 10.00 - 15.00 & 18.00-21.00