Το Ιαπωνικό Θέατρο Κιόγκεν στο Εθνικό

13.03.2002
Το Θέατρο Κιόγκεν, ένα από τα δημοφιλέστερα θέατρα της Ιαπωνίας με παράδοση πολλών αιώνων, θα παρουσιάσει στο Εθνικό Θέατρο, τη Δευτέρα 18 Μαρτίου, τα έργα "Κονταρομαχίες" και "Νεροτριβή". Το Κιόγκεν εμφανίστηκε την ίδια εποχή με το θέατρο Νο και τα δύο είδη ακολούθησαν μια συναφή εξελικτική πορεία. Παρ' όλα αυτά, η μορφή της παράστασης, ο τρόπος έκφρασης, τα αφηγηματικά θέματα διαφέρουν σε πολλά σημεία. Το Κιόγκεν είναι για το Νο, ότι και το σατυρικό δράμα για την τραγωδία.
Το Θέατρο Κιόγκεν, ένα από τα δημοφιλέστερα θέατρα της Ιαπωνίας με παράδοση πολλών αιώνων, θα παρουσιάσει στο Εθνικό Θέατρο, τη Δευτέρα 18 Μαρτίου, τα έργα "Κονταρομαχίες" και "Νεροτριβή".
Το Κιόγκεν εμφανίστηκε την ίδια εποχή με το θέατρο Νο και τα δύο είδη ακολούθησαν μια συναφή εξελικτική πορεία. Παρ' όλα αυτά, η μορφή της παράστασης, ο τρόπος έκφρασης, τα αφηγηματικά θέματα διαφέρουν σε πολλά σημεία. Το Κιόγκεν είναι για το Νο, ότι και το σατυρικό δράμα για την τραγωδία.

Το Κιόγκεν είναι ένα είδος λαϊκής κωμωδίας που προήλθε, όπως και το Νο, από τις αστικές κοινωνίες και τα χωριά, κατά τη διάρκεια των εξεγέρσεων της μεσαιωνικής Ιαπωνίας (14ος αιώνας). Από τον 17ο έως και τον 19ο αιώνα πέρασε υπό την προστασία των Σαμουράι και θεωρήθηκαν μαζί με το Νο, τέχνες που τελούν υπό την Θεία Προστασία. Η άσκηση στις δύο αυτές τέχνες και την τεχνική τους έθεσε τις βάσεις για τη σύγχρονη ιαπωνική δραματική τέχνη.
Η αποδέσμευση του από τους Σαμουράι του επέτρεψε να γίνει και πάλι λαϊκό θέαμα και σήμερα να γνωρίζει μια πρωτοφανή δημοτικότητα.

Πρόγραμμα παρουσίασης του Θεάτρου Κιόγκεν
Θα δοθεί μια παράσταση στις 18 Μαρτίου στη Σκηνή Κοτοπούλη.
Εναρξη στις 21.00
Σκηνική επίδειξη της τεχνικής του Θεάτρου Κιόγκεν
Διάρκεια: 60 λεπτά μαζί με την μετάφραση
Συμμετέχουν οι: Masakuni Shigeyama, Senzaburo Shigeyama

Διάλειμμα 15 λεπτών

Παρουσίαση του έργου: Bο Shibari (Κονταρομαχίες)
Διάρκεια: 25 λεπτά
Παίζουν οι: Sengoro Shigeyama, Shigeru Shigeyama, Ippei Shigeyama, Masakuni Shigeyama
Δύο υπηρέτες που πίνουν αλκοόλ κλέβουν από τον αφέντη τους ποτό, κάθε φορά που εκείνος λείπει. Ο αφέντης όταν το καταλαβαίνει, και προκειμένου να είναι σίγουρος ότι δε θα τον ξανακλέψουν, πριν φύγει τους δένει σε ένα κοντάρι. Εκείνοι θα καταφέρουν να φτάσουν με πονηριά στο ποτό, να πιούνε και να μεθύσουν. Ο αφέντης τους θα τους βρει να χορεύουν και να τον κοροϊδεύουν.

Διάλειμμα 10 λεπτών

Παρουσίαση του έργου: Susugigawa (Στη Νεροτριβή)
Διάρκεια: 25 λεπτά
Παίζουν οι: Masakuni Shigeyama, Ippei Shigeyama,Senzaburo Shigeyama, Shigeru Shigeyama
Πρόκειται για ένα από τα νεώτερα έργα του θεάτρου Κιόγκεν, που έχει γράψει ο Ταντάσι Ιιζάουα και είναι βασισμένο στο γαλλικό μεσαιωνικό έργο Le Cuvier.
Ενας άνδρας δουλεύει πολύ σκληρά, πιεζόμενος από τη γυναίκα και την πεθερά του. Μια μέρα, και ενώ εκείνος πλένει τα ρούχα στο ποτάμι, εκείνες έρχονται φέρνοντας του μια λίστα με τις δουλειές που έχει να κάνει. Όταν η γυναίκα του πέφτει στο νερό εκείνος αρνείται να τη βοηθήσει ισχυριζόμενος ότι είναι μια δουλειά που δεν αναφέρεται στην λίστα. Βάζει τις δύο γυναίκες να ομολογήσουν πως εκείνος είναι ο αφέντης του σπιτιού και τότε σώζει τη γυναίκα του. Όταν όμως εκείνη βγαίνει από το νερό τον οδηγεί μακριά με ένα ραβδί.