LACRIMOSA στο Διεθνές Φεστιβάλ Βόλου

31.12.2007
Το Διεθνές Φεστιβάλ Βόλου, με Καλλιτεχνικό Διευθυντή τον συνθέτη Δημήτρη Μαραγκόπουλο, παρουσιάζει μία σημαντική θεατρική ομάδα από την Πολωνία, την ομάδα Piesn Kozla, στην παράσταση LACRIMOSA!

Το Διεθνές Φεστιβάλ Βόλου, με Καλλιτεχνικό Διευθυντή τον συνθέτη Δημήτρη Μαραγκόπουλο, παρουσιάζει μία σημαντική θεατρική ομάδα από την Πολωνία, την Πέμπτη 3 και Παρασκευή 4 Ιανουαρίου, ώρα 21:00, στο Θέατρο Παλαιάς Ηλεκτρικής Βόλου.

Η ομάδα Piesn Kozla (Πιέσν Κοζλά) είναι ίσως η πιο σημαντική και ριζοσπαστική ομάδα του σύγχρονου πρωτοποριακού θεάτρου στην Πολωνία. Έχει βραβευθεί με πολλά πρώτα βραβεία, όπως με το βραβείο Καλύτερου Ξένου Θεάματος στο Εδιμβούργο το 2004, το βραβείο Scotsman Fringe First, το βραβείο Herold Angel και το μεγάλο βραβείο του Φεστιβάλ στο Kalisz.

Την ομάδα ίδρυσαν στα 1996 ο Grzegorz Bral και η Anna Zubrzycki. Τα πρώτα 6 χρόνια η ομάδα είχε σαν βάση το Κέντρο Θεατρικής Έρευνας Γκέρζι Γκροτόφσκι, ενώ από το 2002 η ομάδα έχει το δικό της χώρο σε ένα μοναστήρι του 14ου αιώνα, στην καρδιά του Βρότσλαβ.

Διεύθυνση: Grzegorz Bral
Σχεδιασμός Κοστουμιών: Cristina Gonzalez
Επιμέλεια μουσικής: Maria Sendow
Συντελεστές:
Μητέρα: Anna Zubrzycki
Κορίτσι: Anna Krotoska
Μεσιέ Ντε Σαξ: Dariusz Chojnacki
Ζαν: Rafał Habel
Πρίγκιπας: Matthieu Leloup
Φούρναρης: Ian Morgan
Επίσκοπος: Marcin Rudy

"Lacrimosa" είναι η τρίτη παράσταση που ανεβάζει η ομάδα θεάτρου Piesn Kozla και το τελικό στάδιο της δουλειάς της γύρω από τους μύθους. Και οι τρεις παραστάσεις της ομάδας, προσεγγίζουν με διαφορετικούς τρόπους τον μύθο της θυσίας. Το "Lacrimosa" μιλάει για τον τρόμο να σφετερίζεται κάποιος το δικαίωμα να θυσιάσει μια ζωή για να σώσει κάποια άλλη θεωρώντας τον εαυτό του ισάξιο του Θεού.

[info] Η παράσταση βασίζεται σε ένα από τα πιο τραγικά γεγονότα στη Μεσαιωνική Γαλλία: το 1485 η γαλλική πόλη Αράς χτυπήθηκε από πανούκλα. Οι μισοί της κάτοικοι πέθαναν, αλλά αυτοί που επιβίωσαν το έκαναν εις βάρος της ζωής των άλλων. Όταν υποχώρησε η πανούκλα, οι κάτοικοι θέλησαν να ξορκίσουν το κακό που προκάλεσε όλες τις κτηνωδίες. Οι ένοχοι βρέθηκαν ανάμεσα σε αυτούς που ζούσαν έξω από την πόλη και σώθηκαν από την πανούκλα. Εκδιώχτηκαν πρώτα αυτοί που είχαν διαφορετική πίστη. Μέσα σε δύο εβδομάδες, το ένα πέμπτο του πληθυσμού της πόλης εξολοθρεύτηκε - Εβραίοι και γυναίκες που κατηγορήθηκαν για μαγεία ήταν τα εξιλαστήρια θύματα της Αράς και θυσιάστηκαν εξαιτίας της τυφλής δεισιδαιμονίας, της προκατάληψης και της ανθρώπινης άγνοιας των κατοίκων.

Η παράσταση είναι μια μεταφορά του περίπλοκου κόσμου των ανθρώπινων συναισθημάτων και παθών που είναι πάντα τόσο τυφλά και βασανιστικά. Η παράσταση Lacrimosa βασίζεται στο βιβλίο του Andrzej Szypiorski, Mass for Arras (Ο λαός της Άρας) και περιέχει χωρία από τους "Αδερφούς Καραμαζώφ" του F. Dostoyevsky και το Ευαγγέλιο του Αγίου Ιωάννη.

Η μουσική είναι εμπνευσμένη από το Requiem του Mozart. Η κινησιολογία είναι εμπνευσμένη από τα "Αναστενάρια", ένα πανάρχαιο ελληνικό θρησκευτικό έθιμο. Αυτοί που το συνεχίζουν ονομάζονται πυροβάτες και τα "Αναστενάρια" είναι από τις λίγες λατρευτικές τελετές εκστασιασμού που πραγματοποιούνται στην Ευρώπη.

Διεθνές Φεστιβάλ Βόλου
Κουταρέλια & Ρ.Φεραίου ,ΤΚ 38221
Βόλος, Τηλ.: 24210 53604
Πληροφορίες για εισιτήρια:
Τηλ: 24210 32818 & 24210 53604
Προπώληση εισιτηρίων από 7/12/07 11:00-13:00 & 18:00-21:00 καθημερινά
Τιμές εισιτηρίων: 20 € & 15 € (φοιτητικό, σπουδαστές )