Δημήτρης Καλοκύρης, Το μουσείο των αριθμών

01.03.2002
Ένα κάπως αλλόκοτο και περιφραστικό βιβλίο του Δημήτρη Καλοκύρη που θα μπορούσε, κάλλιστα, να θεωρηθεί και ως στοιχειώδης εισαγωγή σε μία χαώδη αφηγηματική επιστήμή εν τω γεννάσθαι, που δεν πληροί κανέναν όρο πλην του γραμμικού, αντιθέτως δε, καταστρατηγεί συστηματικά τα καλώς εννοούμενα
"Το καταπληκτικότερο όνειρο που έχω ιδεί ως τώρα: Μια καταστροφή είχε γίνει στην Ακρόπολη. Ένα αρχαίον μνημείον είχε ξαφνικά γκρεμισθεί. Και το μνημείον αυτό δεν ήτον κανένα από τα γνωστά. Ητον κάποιο άλλο, ανύπαρκτο στην πραγματικότητα, αλλά, κατά το όνειρο, σημαντικόν για την Τέχνη και την Ιστορίαν. Ανεβαίναμε μια συντροφιά από αρχαιολόγους και λογοτέχνας... Όταν φτάσαμε στο απάνω σκαλί, είδαμε τα χαλάσματα του πεσμένου μνημείου, που ήτον κάτι πολύ υψηλό, σαν τους στύλους του Ολυμπίου Διός. Μας ενδιέφερε να εξακριβώσουμε γιατί γκρεμίστηκε έτσι ξαφνικά μόνον αυτό από τα τόσα μνημεία της Ακροπόλεως. Η ιδέα του Τσούντα ήταν πως η Ακρόπολη είναι χτισμένη απάνω σε μια υπόγεια λίμνη. Από τη λίμνη αυτή είναι το νερό της Κλεψύδρας. Απ' αυτήν εγέμιζαν οι μεγάλες δεξαμενές του Ασκληπιείου. Απ' αυτήν υδρεύονταν η παλιά πόλις, που έσκαψε ο Δαιρπφελδ, με τα 39 πηγάδια της χρήσιμα τώρα στα γειτονικά σπίτια και περισσότερο στα καφενεία και τα καπηλειά τις ζεστές κι άβροχες μέρες του καλοκαιριού. Όπως από τον φλοιόν της γης κομμάτια τρώγονται και υποχωρούν, κι έτσι συμβαίνουν οι σεισμοί και βουλιάγματα της γης με καταστροφές χωριών και πόλεων, έτσι κόπηκε και βούλιαξε ένα κομμάτι του Ιερού Βράχου ίσα ίσα κάτω από τα θεμέλια του γκρεμισμένου μνημείου, χωρίς τα άλλα να πάθουν ζημιές.
Οπως στους αριθμούς, έτσι και στα όνειρα συμβαίνουν πολλές φορές υδραυλικά παράδοξα. Οφείλονται κυρίως στην κατανάλωση ζύθου αποβραδίς ή αναψυκτικών, που τιθασεύουν ύστερα μεθοδικά τα επινεφρίδια."


Στο εξώφυλλο του βιβλίου διαβάζουμε: "Ενα κάπως αλλόκοτο και περιφραστικό βιβλίο του Δημήτρη Καλοκύρη που θα μπορούσε, κάλλιστα, να θεωρηθεί και ως στοιχειώδης εισαγωγή σε μία χαώδη αφηγηματική επιστήμή εν τω γεννάσθαι, που δεν πληροί κανέναν όρο πλην του γραμμικού, αντιθέτως δε, καταστρατηγεί συστηματικά τα καλώς εννοούμενα."

Εκδόσεις Αγρα
Τίτλος: Το μουσείο των αριθμών
Συγγραφέας: Δημήτρης Καλοκύρης
Σελίδες:152
ISBN: 960-325-412-6