''Εθνικός Υμνος'', ένα θεώρημα για την ομαδικότητα

01.03.2002
Η παράσταση του Μιχαλή Μαρμαρινού και της Ομάδας "Διπλούς Ερως", "Εθνικός Υμνος", που σημείωσε εξαιρετική επιτυχία στην Αθήνα, μετακομίζει στη Θεσσαλονίκη και κάνει πρεμιέρα στις 7 Μαρτίου στο φουαγιέ της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών.
&00 Η παράσταση του Μιχαλή Μαρμαρινού και της Ομάδας "Διπλούς Ερως", "Εθνικός Υμνος", που σημείωσε εξαιρετική επιτυχία στην Αθήνα, μετακομίζει στη Θεσσαλονίκη και κάνει πρεμιέρα στις 7 Μαρτίου στο φουαγιέ της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών.

Ένα γεύμα που μαγειρεύεται και σε σερβίρεται επί τόπου με συνδαιτυμόνες τους ηθοποιούς και το κοινό είναι ο βασικός κορμός πάνω στον οποίο δομείται η παράσταση του Μιχαήλ Μαρμαρινού. Στη διάρκεια του έργου ξετυλίγονται καταστάσεις που αγγίζουν τον σύγχρονο Ελληνα, αλλά εκείνος βολεύεται να τις προσπερνάει, όπως η χαμένη αθωότητα, η έλλειψη σκοπού και αξιών, ο έρωτας και το παιχνίδι, η "ευτυχία της κατανάλωσης".
Τον λόγο της παράστασης - στην οποία συμμετέχουν επτά ηθοποιοί, μια τραγουδίστρια, μια δημοσιογράφος και ένας μάγειρας - συνθέτουν κείμενα 33 ελλήνων και ξένων συγγραφέων που κινούνται από το θέατρο μέχρι τις προσωπικές αλληλογραφίες και από τη λογοτεχνία μέχρι το ντοκουμέντο. Πάνω στην μουσική του Δημήτρη Καμαρωτού, που είναι βασισμένη σε μια ευρύτερη γκάμα (από τη δημοτική και λαϊκή παράδοση μέχρι το ροκ και την ατονική) στοιχειοθετούνται 33 τραγούδια, τα οποία εκτελούνται ζωντανά από τους ηθοποιούς.

Η παράσταση είναι δημιουργία του Μιχαήλ Μαρμαρινού, η μουσική σύνθεση του Δημήτρη Καμαρωτού, η σκηνογραφία του Γιώργου Σαπουντζή και τα κοστούμια των Ντόρας Λελούδα και Ιωάννας Τσάμη.
Παίζουν: Ρένα Ανδρεαδάκη, Γιώργος Βαλαής, Βασίλης Καραμπούλας, Σάσα Κρίτση, Ηλέκτρα Νικολούζου, Δήμητρα Παπαχρήστου, Αγγελική Παπούλια, Ελένη Πετάση, Γιάννα Βιδάλη

Μια συμπαραγωγή της ομάδας "Διπλούς Έρως" και του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κέρκυρας.