Ελληνικές και κυπριακές αρχαιότητες στο Μουσείο της Οδησσού

01.03.2002
Το βιβλίο Ελληνικές και Κυπριακές Αρχαιότητες στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Οδησσού, είναι το αποτέλεσμα της προσπάθειας του Ιδρύματος Αναστάσιος Λεβέντης να κάνει γνωστές τις Ελληνικές και Κυπριακές Αρχαιότητες σε ξένα Μουσεία.
&00 Το βιβλίο Ελληνικές και Κυπριακές Αρχαιότητες στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Οδησσού, είναι το αποτέλεσμα της προσπάθειας του Ιδρύματος Αναστάσιος Λεβέντης να κάνει γνωστές τις Ελληνικές και Κυπριακές Αρχαιότητες σε ξένα Μουσεία.

Το Μουσείο της Οδησσού, που ίδρυσε ο Γρηγόριος Μαρασλής το 1825, τότε δήμαρχος της Οδησσού, στεγάζει τις πλούσιες Ελληνικές Αρχαιότητες που βρέθηκαν στις ανασκαφές των Ελληνικών Αποικιών του Ευξείνου Πόντου.
Η Κυπριακή Συλλογή είναι μικρή, δωρεά προς το Μουσείο το 1875 από Ρώσο συλλέκτη. Περιλαμβάνει κεραμικά, γλυπτά κ.α.
Η Συλλογή Ελληνικών Αρχαιοτήτων ήταν ελάχιστα γνωστή έως σήμερα, γιατί οι λιγοστές υπάρχουσες δημοσιεύσεις είναι στα Ρωσικά, με κακής ποιότητας φωτογραφίες, απρόσιτες και άγνωστες στο ευρύ αρχαιολογικό κοινό.

Η έκδοση του συγκεκριμένου βιβλίου έχει πολλαπλή σημασία:
-Θα καταστήσει γνωστές Ελληνικές αρχαιότητες που ελάχιστοι γνώριζαν προηγουμένως.
-Θα αναδείξει το Μουσείο της Οδησσού ως ένα εκτός Ελλάδος Μουσείο με αξιόλογες και ενδιαφέρουσες ελληνικές και κυπριακές αρχαιότητες.
-Θα προβάλει τον Ελληνικό Πολιτισμό που ήκμασε πέραν των συνόρων, ήδη από τον 8ο αιώνα π. Χ.
-Θα υπογραμμίσει την Ελληνική Παράδοση που έμεινε ζωντανή στην περιοχή και που αναβίωσε με λαμπρότητα τον 18ο και 19ο αιώνα, με μορφές, όπως ο Γρηγόριος Μαρασλής, που οι κάτοικοι της Οδησσού θυμούνται ακόμη με τιμή και ευγνωμοσύνη.

Στο βιβλίο περιγράφονται 147 Ελληνικές αρχαιότητες (αγγεία, αγάλματα, τερρακότες, κοσμήματα, νομίσματα, μικροτεχνήματα). Πολλές από αυτές δημοσιεύονται για πρώτη φορά. Ολες τις περιγραφές συνοδεύουν έγχρωμες φωτογραφίες. Εκτός από τις περιγραφές των αντικειμένων υπάρχουν ειδικά κεφάλαια για τις Ελληνικές Αποικίες του Εύξεινου Πόντου και την ιστορία των συλλογών καθώς και πλήρης βιβλιογραφία.

Το βιβλίο είναι γραμμένο στην αγγλική γλώσσα. Την Κυπριακή Συλλογή (28 αντικείμενα, κυρίως γλυπτά) μελετά και αξιολογεί ο Βάσος Καραγιώργης. Ουκρανοί αρχαιολόγοι πραγματεύονται την Ελληνική συλλογή.