Η Υαλουργία των Σουλτάνων στο Μουσείο Μπενάκη

19.02.2002
Το Μουσείο Μπενάκη φιλοξενεί μία Διεθνή έκθεση, την "Υαλουργία των Σουλτάνων" με περίπου 140 από τα πιο σημαντικά δείγματα ισλαμικής υαλουργίας που χρονολογούνται από τον 7ο έως τον 19ο αιώνα. Στην έκθεση περιλαμβάνονται έργα εμπνευσμένα από τις παραδόσεις της ύστερης αρχαιότητας, αντικείμενα από την περίοδο ακμής της ισλαμικής υαλουργίας ζωγραφισμένα με μεταλλικά χρώματα και σμάλτο και μεταγενέστερα σκεύη από την Περσία και Ινδία.
Το Μουσείο Μπενάκη φιλοξενεί μία Διεθνή έκθεση, την "Υαλουργία των Σουλτάνων" με περίπου 140 από τα πιο σημαντικά δείγματα ισλαμικής υαλουργίας που χρονολογούνται από τον 7ο έως τον 19ο αιώνα.
Στην έκθεση περιλαμβάνονται έργα εμπνευσμένα από τις παραδόσεις της ύστερης αρχαιότητας, αντικείμενα από την περίοδο ακμής της ισλαμικής υαλουργίας ζωγραφισμένα με μεταλλικά χρώματα και σμάλτο και μεταγενέστερα σκεύη από την Περσία και Ινδία. Μικρότερες ενότητες αποτελούνται από σημαντικά ανασκαφικά ευρήματα, καθώς επίσης και από ευρωπαϊκά έργα κατασκευασμένα σύμφωνα με το μουσουλμανικό γούστο για την αγορά της Ανατολής.
Διαρθρωμένη θεματικά, και χρονολογικά η έκθεση παρουσιάζει όλες τις κύριες τεχνικές κατασκευής γυαλιού -φυσητό, φυσητό σε χυτή μήτρα, ψηφιδωτό, σκαλιστό ή εγχάρακτο και ζωγραφισμένο- παρέχοντας στον θεατή μία συνοπτική εικόνα των σχημάτων, τεχνικών καθώς και των λαμπερών χρωμάτων που χρησιμοποιούν οι μουσουλμάνοι υαλουργοί.
Η έκθεση εγκαινιάστηκε στο Corning Museum of Glass στην Νέα Υόρκη (24/05/2001) και στη συνέχεια στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης (16/10/2001). Στην Ευρώπη παρουσιάζεται αποκλειστικά στο Μουσείο Μπενάκη. Αντιπροσωπεύονται μουσειακές συλλογές από το Βερολίνο, το Κλήβελαντ, την Κοπεγχάγη, το Κουβέιτ, τη Λισαβώνα, το Λονδίνο, το Λος ’νζελες, την Πάδουα, το Κατάρ, το Τελ Αβίβ, το Τολέδο του Οχάιο, το Βαντούζ του Λιχτενστάιν, τη Βενετία και τη Βιέννη.

Διοργάνωση: Corning Museum of Glass, Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, Μουσείο Μπενάκη

Διάρκεια έκθεσης: 20/02/2002 - 15/05/2002