John Maddox Roberts, Σατουρνάλια και αίμα

05.02.2002
Τα Σατουρνάλια ήταν μια από τις μεγαλύτερες γιορτές της αρχαίας Ρώμης, διεξαγόταν προς τιμή του Κρόνου το τέλος του χρόνου. Χαρακτηριστικό της ήταν η εξίσωση ανδρών και γυναικών καθώς και η αντιστροφή των ρόλων αφεντών δούλων. Ο κόσμος μεταμφιεσμένος ξεχυνόταν στους δρόμους για να γλεντήσει χωρίς αναστολές μέχρι τελικής πτώσεως. Όμως κάποιος από τους Ρωμαίους δε συμμετέχει στο γενικό ξεφάντωμα, είναι ο Δέκιος Καικίλιος Μέτελλος ο Νεώτερος ο οποίος έχει αναλάβει να ξεδιαλύνει το θάνατο ενός μέλους της οικογένειάς του.
Τα Σατουρνάλια, μια από τις μεγαλύτερες γιορτές της αρχαίας Ρώμης, διεξαγόταν προς τιμή του θεού Κρόνου στο τέλος κάθε χρόνου. Χαρακτηριστικό της ήταν η εξίσωση ανδρών και γυναικών καθώς και η αντιστροφή των ρόλων αφεντών - δούλων. Ο κόσμος μεταμφιεσμένος ξεχυνόταν στους δρόμους για να γλεντήσει χωρίς αναστολές μέχρι τελικής πτώσεως. Κάποιος, όμως, από τους Ρωμαίους δε συμμετέχει στο γενικό ξεφάντωμα. Αυτός είναι ο Δέκιος Καικίλιος Μέτελλος ο Νεώτερος, ο οποίος έχει αναλάβει να ξεδιαλύνει το θάνατο ενός μέλους της οικογένειάς του. Δολοφονία ή φυσιολογικός θάνατος; Ποιος ευθύνεται για το θάνατό του; Θα πληρώσει ο δολοφόνος για το έγκλημά του;

Η ιστορία τοποθετείται το 59 π.Χ, όταν ήδη είχε αρχίσει να ανατέλλει το άστρο του Ιουλίου Καίσαρα, την εποχή της πρώτης τριανδρίας των πιο ισχυρών προσωπικοτήτων της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας, των Καίσαρα - Πομπήιου και Κράσου. Μέσα από την προσπάθεια του να βρει τη λύση του μυστηρίου ο Δέκιος περιδιαβαίνει τους δρόμους της αιώνιας πόλης και δίνει την ευκαιρία στον συγγραφέα John Maddox Roberts να περιγράψει τόσο τη ζωή, τα ήθη και τα έθιμα όσο και τη ίδια την πόλη.
Επιπροσθέτως μας δίδεται μια ενδιαφέρουσα εικόνα της εποχής εκείνης και των παιγνιδιών εξουσίας των συμμαχιών και των πολιτικών αντιπαραθέσεων. Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε το γεγονός ότι πρόκειται για το 5ο βιβλίο αυτής της σειράς του John Maddox Roberts με τον ίδιο ήρωα ... αρα μην περιμένετε κάποιο λογοτεχνικό διαμάντι.
Η πλοκή και ο γρίφος που καλείται να λύσει ο Δέκιος δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ενώ το όλο δημιούργημα πάσχει από έλλειψη ανατροπών. Πέρα από όλα αυτά το βιβλίο συστήνεται σε όσους γοητεύονται από αυτή την ταραγμένη περίοδο της αρχαιότητας.

Εκδόσεις Περίπλους
Τίτλος : ΣΑΤΟΥΡΝΑΛΙΑ ΚΑΙ ΑΙΜΑ
Συγγραφέας : John Maddox Roberts
Μετάφραση : Aννα Αθανασιάδου
Σελ : 439
ISBN: 960-8151-61-9

Κωνσταντίνος Μποζινάκης