Έρχεται το μπαλέτο της όπερας της Ζυρίχης

17.11.2009
Μια παράσταση απόλυτου χορού και απόλυτης μουσικής με το Μπαλέτο της Όπερας της Ζυρίχης και τους ήχους των υπέροχων Παραλλαγών Goldberg του Μπαχ, θα καθηλώσει για τέσσερις βραδιές το κοινό του Μεγάρου Μουσικής σε μια πλούσια σε συγκίνηση εμπειρία και μια σπάνια ευκαιρία επαφής με μια αριστοτεχνική συνύπαρξη κίνησης και μουσικής.
Μια παράσταση απόλυτου χορού και απόλυτης μουσικής με το Μπαλέτο της Όπερας της Ζυρίχης και τους ήχους των υπέροχων Παραλλαγών Goldberg του Μπαχ, θα καθηλώσει για τέσσερις βραδιές το κοινό του Μεγάρου Μουσικής σε μια πλούσια σε συγκίνηση εμπειρία και μια σπάνια ευκαιρία επαφής με μια αριστοτεχνική συνύπαρξη κίνησης και μουσικής.

Το πιανιστικό αριστούργημα του Μπαχ ερμηνεύει ο πιανίστας Αλεξέι Μποτβίνοφ, μόνιμος συνεργάτης του Μπαλέτου. Οι εμφανίσεις του Μπαλέτου της Όπερας της Ζυρίχης στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη, στις 3,4,5 και 6 Δεκεμβρίου εντάσσονται στο δημοφιλή Κύκλο Χορός στο Μέγαρο

Οι «Παραλλαγές Goldberg» είναι μια από τις κορυφαίες χορογραφικές στιγμές του Ελβετού χορογράφου, Χάιντς Σπαίρλι, στα χέρια του οποίου το Μπαλέτο της Όπερας της Ζυρίχης μεταμορφώθηκε σε μια από τις πιο ονομαστές και αρτιότερες ομάδες της Ευρώπης και του κόσμου. Οι 40 χορευτές του, που προέρχονται από κάθε γωνιά της γης, σαγηνεύουν το κοινό στις αμέτρητες εμφανίζεις τους στην Ελβετία, αλλά και στο εξωτερικό και προκαλούν το θαυμασμό των κριτικών. Είναι η πιο περιζήτητη και η πιο πολυταξιδεμένη ομάδα μπαλέτου της Ευρώπης.

Ο Μπαχ έγραψε τις Παραλλαγές Goldberg το 1741, για τον Κόμη Κέιζερλινγκ και ο Σπαίρλι τις χορογράφησε το 1993 για να περιγράψει το πέρασμα του χρόνου και το ταξίδι του στις ζωές των ανθρώπων, που «φτιάχνουν δεσμούς, ζευγαρώνουν, απομακρύνονται, αποξενώνονται», όπως λέει ο ίδιος.

Οι τριάντα Παραλλαγές, αφιερωμένες από τον Μπαχ στον μαθητή του Γιόχαν Γκόλντμπεργκ, χορογραφούνται από τον Σπαίρλι με αντίστοιχη ποικιλία: σόλι, ντουέτα, τρίο, κουαρτέτα και σύνολα. Οι χορευτές, σε διάφορους συνδυασμούς και αλληλοσυνδέσεις, απογειώνουν τη χορογραφία και χάνονται μέσα στη μουσική. Το τελευταίο μέρος, με όλη την ομάδα στη σκηνή, είναι μια συγκινητική δοξολογία για το ανθρώπινο πνεύμα. Οι εξαιρετικοί φωτισμοί του Γιάν Τόμας Χόφστρα πολλαπλασιάζουν την απόλαυση.

Οι ιδέες του Σπαίρλι, που γεννήθηκε το 1940 στη Βασιλεία της Ελβετίας, βασίζονται στο ιδίωμα του παραδοσιακού κλασικού μπαλέτου, από το οποίο όμως έχει αναπτύξει το δικό του ιδιαίτερο χορογραφικό ύφος. Η αρχιτεκτονική του μπαλέτου του είναι ακριβής και διαυγής και μέσα από τους συνδυασμούς των σωμάτων που δημιουργεί, αναδύεται πάντα μια αφήγηση. Οι δημιουργίες του αφηγούνται τις ανθρώπινες καταστάσεις: επιθυμία, πόνος, μοναξιά, χαρά της ζωής, ευτράπελες περιπέτειες. Η άβυσσος της ύπαρξης και το «εφήμερο που μας περιβάλλει» περιγράφεται με ρέουσες, κινούμενες φόρμες με τις οποίες ο χορογράφος περιβάλλει το βάθος των συναισθημάτων με σχεδόν διακριτικό, επιφυλακτικό τρόπο.

Ο Χάιντς Σπαίρλι, που άρχισε την καριέρα του ως χορευτής, είναι σταθερά προσκεκλημένος χορογράφος στην Όπερα του Παρισιού, στην Όπερα της Βιέννης, στην Σκάλα του Μιλάνου, στην Όπερα του Βερολίνου, στο Χόνγκ-Κονγκ, στη Λισαβόνα, στη Στοκχόλμη, στη Στουτγάρδη, στο Γκρατς. Ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση του Μπαλέτου της Όπερας της Ζυρίχης το 1996 και παράλληλα με τη χορογραφική του δραστηριότητα, φροντίζει για τα θεμέλια και το μέλλον του χορού.

Στην Όπερα της Ζυρίχης δημιούργησε τη Junior Company, ως γέφυρα ανάμεσα στο τέλος των σπουδών των χορευτών και το πρώτο τους επαγγελματικό συμβόλαιο. Το Ίδρυμα Χάιντς Σπαίρλι, που ίδρυσε πριν από μερικά χρόνια, συμβάλλει στη διεύρυνση της τέχνης του χορού και της απήχησής του στο ευρύτερο κοινό και βραβεύει σταθερά χορευτές και χορογράφους που ξεχωρίζουν.

Info

Που: Μέγαρο μουσικής Αθηνών, Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη

Πότε: 3,4,5 και 6 Δεκεμβρίου, 21:00

Οι τιμές των εισιτηρίων είναι: € 11,50 (φοιτητικά) - 20,00 - 36,00 - 53,00 - 72,00(Διακεκριμένη Ζώνη)

Η προπώληση των εισιτηρίων άρχισε.