Αβάν γκαρντ
Η περίπτωση του Gilbert & George είναι ιδιαίτερη στη σύγχρονη ιστορία της τέχνης αφού θεωρούνται από τους θεμελιωτές της αβάν γκαρντ και πατέρες της βρετανικής σκηνής. Η σχέση τους με την Ελλάδα δημιουργήθηκε μέσα από τη συνεργασία τους με την γκαλερί Bernier/Eliades στον χώρο της οποίας παρουσιάζουν από 19 Νοεμβρίου τη νέα τους δουλειά.
Η νέα έκθεση περιλαμβάνει τη σειρά Jack Freak Pictures που δημιούργησαν αποκλειστικά για την Αθήνα. Μέσα από επικά κολάζ επιχρωματισμένων φωτογραφιών και δανειζόμενοι από τη γλώσσα της διαφήμισης, της περφόρμανς, της τηλεόρασης και της γιγαντοαφίσας, σχολιάζουν το σεξ, τη βία, την ηθική, τις κοινωνικές σχέσεις και προκαταλήψεις, την αναζήτηση μιας νέας ατομικότητας.
Αυτό εξάλλου κάνουν όλα τα χρόνια της ιδιαίτερα έντονης παρουσίας τους στη διεθνή εικαστική σκηνή, ανατρέποντας την ιδέα μιας τέχνης θεωρητικής και δίνοντας έμφαση στην ίδια την παρουσία τους ως «ζωντανά γλυπτά».
Οι δυο τους έχουν ταυτόχρονα αφομοιώσει τον χαοτικό ψυχισμό του σύγχρονου ανθρώπου και συστηματικά παριστάνουν τους καθημερινούς γκρίζους ήρωες, φορώντας συντηρητικά κοστούμια, στεκόμενοι ως οξυδερκείς παρατηρητές που σχολιάζουν τον κόσμο μέσα από μια «τέχνη για όλους και όχι για την ελίτ» όπως πάντα δηλώνουν.
Η νέα τους έκθεση αποτελεί μέρος μιας ενότητας μέσα στην οποία δείχνουν τη μεγαλύτερη σειρά έργων που έχουν παρουσιάσει έως τώρα. Σύμφωνα με τον συγγραφέα Μάικλ Μπράσγουελ, με τον οποίο και θα συζητήσουν δημόσια στις 18 Νοεμβρίου στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς- 19.00), τα έργα διαθέτουν ένα φιλοσοφικό δαιμόνιο και μια οπτική βία πιο έντονη από ποτέ.
Ο σημερινός τρόπος ζωής θίγεται μέσα από σχέδια, σκηνές, κείμενα, λέξεις, συμπεριφορές, μετάλλια, σημαίες, χάρτες και πολλά άλλα ετερόκλητα στοιχεία, με χαρακτηριστικό μοτίβο το κόκκινο, λευκό και μπλε σχέδιο του Union Jack, όπως αλλιώς ονομάζεται η βρετανική σημαία.
Κ.Ζ.